Bankencrisis treft ook Disneyland Parijs: Ratatouille darkride uitgesteld?

14 10 2011

Het zal niemand ontgaan zijn dat we sinds 2009 in een economische crisis zitten waarvan het einde nog niet in zicht is. Sterker nog, de afgelopen periode is het economische klimaat alleen nog maar verder verslechtert door de aanhoudende problemen bij diverse eurolanden. Overheden moeten noodgedwongen bijspringen om grote financiële instellingen van de ondergang te redden. Bedrijven merken de effecten van deze crisis doordat veel grote investeringen niet meer direct door de bank worden goedgekeurt. De hand gaat op de knip, zowel bij consumenten, als bij bedrijven en banken. Ook voor Disneyland Parijs heeft dit (verregaande) gevolgen.

Vorig jaar zomer werd duidelijk dat het Walt Disney Studios Park een nieuwe attractie zou krijgen voor de viering van de 20ste verjaardag van het resort in 2012/2013. Een nieuw gethematiseerd gebied, gebaseerd op de Disney/Pixar film Ratatouille, stond in de planning om gebouwd te worden naast het zojuist geopende Toy Story Playland. De aanlooproute naar dit nieuwe gebied gaf al enkele hints naar de toekomstige attractie met een borstbeeld van Gusteau (de kok uit de film) en Rémy zelf op de bankjes langs de Parijse straat.

Disney/Pixar Ratatouille

In het afgelopen voorjaar verschenen er diverse concept arts en blue prints op fansites, waarin duidelijk werd dat het plan veel meer inhield dan een attractie alleen. Er zou een Parijs pleintje worden aangelegd met een winkel, restaurant, toiletten en uiteraard de attractie zelf, die voorzien zou worden van de meest moderne techniek (trackless ride system in combinatie met 3D effecten). Deze zomer bezocht niemand minder dan John Lasseter (Chief Creative Officer van Pixar Animation Studios en Walt Disney Animation Studios) de bouwlocatie om persoonlijk op de hoogte gebracht te worden.

Recentelijk verschenen er echter verontrustende geruchten op diverse fansites over een mogelijk uitstel van Ratatouille. Hoofdreden: de Franse banken zouden op dit moment niet met het benodigde geld over de brug willen komen, omdat ze door de crisis zelf ook in de problemen zijn geraakt. Het is inderdaad aannemelijk dat de banken nu een pas op de plaats maken en grote investeringen uitstellen, omdat ze eerst willen bekijken wat werkelijk het effect zal zijn van de huidige eurocrisis. Mocht dit het geval zijn, dan is dat slecht nieuws voor Disneyland Parijs, dat het toch al zwaar heeft. Als Ratatouille daadwerkelijk wordt uitgesteld (of in het ergste geval helemaal geschrapt), dan zal het resort nog dieper in de schulden zakken. Bij gebrek aan nieuwe attracties, zullen de bezoekersaantallen immers niet stijgen en de inkomsten daardoor stagneren.

Volgens de laatste berichten zal het management eind dit jaar met een definitieve beslissing komen over het wel of niet doorgaan van het Ratatouille project. Alle technische plannen zijn uitgewerkt, alle seinen over de inhoud van het nieuwe gebied staan op groen, alleen zullen de banken over de brug moeten komen met een smak geld (naar verluid zijn de kosten voor dit project rond de 150 miljoen euro), anders kan er niet worden begonnen met de bouw.
Maar zelfs als de banken niet akkoord gaan, is er toch nog een sprankje hoop. Het moederbedrijf van Disneyland Parijs, The Walt Disney Company (TWDC), heeft de afgelopen tijd een investeringstraject ingezet waarbij er veel geld naar diverse Disney resorts gaat voor de verdere ontwikkeling van de parken. Denk hierbij aan de ‘extreme make-over’ van Disney California Adventure Park, de Fantasyland uitbreiding van Magic Kingdom in Florida en de expansie van Hong Kong Disneyland met maar liefst 3 nieuwe gethematiseerde gebieden. Aangezien Tokyo Disney Resort prima als franchise resort draait, blijft alleen Disneyland Parijs over als zorgenkindje. Het zou zo maar kunnen dat TWDC gaat ingrijpen om ook Parijs weer ‘back on track’ te krijgen. De plannen voor een complete make-over van het Walt Disney Studios Park liggen immers al klaar. De toekomst zal het leren…


Acties

Information

4 responses

17 10 2011
gerben

haha Lars je klinkt net als een Amerikaans bankier ;-) ..we trekken meer schulden aan om onze andere schulden af te lossen. Wat je zegt is waar, er kwamen meer bezoekers kwamen als er grote attracties werden geopend. Echter Disneyland parijs staat al in de top 5 van best bezochte pretparken ter wereld, hoe veel bezoekers moet het park dan trekken wil het winst maken ;-)

Hetzelfde geld voor de hotels met een bezettingsgraad van 85 – 90% een super prestatie voor elk hotel. Als je gaat kijken wat het kost en wat je er voor krijgt moet daar mega veel winst op worden gemaakt. Ik heb in de drie beste hotels geslapen voor het laatst in het Disney hotel en voor mij een super ervaring maar ik ben dan ook Dinsey fan ;-) Als je Disney hotels met “normale” hotels gaat vergelijken zijn ze gewoon verouderd en laten ze op sommige punten te wensen over.(kritisch kijkend) I

k studeer zelf economie en lees altijd de annual reports van Disney SCA en ik zou heel graag een case maken van dat park, waar blijft al dat geld haha. Het park gaat sowieso niet failliet je kan je echter wel afvragen of ze daar op dit moment aan goede bedrijfsvoering doen ;-)

18 10 2011
Lars

Hoi Gerben,

Het heeft allemaal met verblijfstoerisme te maken. Het doel van Disneyland is om bezoekers zo lang mogelijk in het resort te houden (desnoods met veel korting), zodat er zoveel mogelijk geld ter plaatse wordt uitgegeven aan merchandise en eten. Daar maken ze de ‘winst’ op. Hoe meer high-profile attracties, hoe langer mensen blijven. De unieke Disney beleving waar mensen voor komen kost erg veel geld om te ontwikkelen (budgetten van rond de 150 miljoen per E-ticket ride zijn normaal bij Disney). De hotels mogen dan een hoge bezettingsgraad hebben, dat is met name te danken aan veel boekingen met hoge kortingen. De bezettingsgraad wordt zo kunstmatig hoog gehouden, desnoods onder de kostprijs. DLP gaat gebukt onder een enorme schuld die ontstaan is in de beginjaren: Te veel hotels, te groot resort, te veel kosten, te veel personeel en te weinig bezoekers. Hierdoor zitten ze uiterst krap in budgetten voor uitbreidingen en zullen ze altijd steun/goedkeuring van derden moeten krijgen om de grote projecten gefinancieerd te krijgen. Nu de banken de hand op de knip houden, heeft dat gevolgen voor de ontwikkeling van het resort. Die stagneert en dat is slecht nieuws.
De hotels zijn inderdaad verouderd en dat komt door gebrek aan grootschalig onderhoud. Sinds vorig jaar is een groot project van start gegaan voor het noodzakelijke onderhoud van de hotels. Disney’s Davy Crockett Ranch heeft nieuwe blokhutten gekregen, Disney’s Sequoia Lodge ondergaat nu een verbouwing met vernieuwde kamers (met Bambi thema) die eind volgend jaar gereed is, vanaf deze maand start eenzelfde project voor Disney’s Hotel Santa Fe. De eerste testkamers met een Route 66 / Cars thema zijn hiervoor goedgekeurd en nu wordt het hele hotel onder handen genomen. Daarna volgen de overige hotels met grondige renovatie projecten.

Wat betreft bedrijfsvoering ben ik het met je eens. Het feit dat het resort wordt aangestuurd door diverse sub-bedrijven (onder de vlag van Euro Disney S.C.A.) zorgt alleen maar voor extra (management) lagen die volstrekt overbodig zijn en veel geld kosten. Dit heeft met de Franse wetgeving te maken, anders had The Walt Disney Company alles zelf in beheer genomen in 1992. Het is te hopen dat er een oplossing voor dit probleem wordt gevonden, zodat Disney het hele Franse resort kan overnemen. Amerikaans management is hierbij een must. De Fransen hebben laten zien geen feeling met het merk Disney te hebben. De kwaliteit en de ‘Disney standaarden’ zijn onder Franse leiding flink afgezakt.

Begin november worden de cijfers voor het laatste kwartaal van dit fiscale jaar bekend gemaakt en het ziet er naar uit dat die niet goed zullen zijn (slechte zomer). De vraag is welk aanvalsplan DLP heeft bedacht om deze tegenslag te lijf te gaan. Ik ben benieuwd!

14 10 2011
Gerben

Heej lars ,
Wat ik niet helemaal begrijp in je bericht is als disney de attractie niet opend raken ze nog verder in de schulden ? Die 150 miljoen is toch ook een lening..? Zie je disneyland ooit uit het dal komen ? Ze hebben nu al bijna 90% hotel bezetting veel beter kan volgens mij niet ..

15 10 2011
Lars

Hoi Gerben,

Als Disneyland Paris meer bezoekers (en dus inkomsten) wilt trekken, zullen ze moeten zorgen dat er nieuwe trekpleisters (zoals een E-ticket ride) gebouwd worden. Als Ratatouille niet doorgaat of wordt uitgesteld, betekent dit dat er vóór 2015 geen grote nieuwe attracties bij gaan komen. Ten tijde van een crisis moet je investeren. Je moet mensen een extra reden geven om het resort weer te bezoeken. Met alleen een themajaar met nieuwe shows lukt dat niet (voldoende). Dan zul je zien dat de inkomsten gaan teruglopen, omdat er niet om de zoveel tijd een extra reden is om terug te keren voor de casual bezoeker. Disneyland heeft haar grootste stijging in bezoekersaantallen gemaakt na de opening van Space Mountain in 1995 en Tower of Terror in 2008. Grote E-ticket rides zorgen dus voor een enorme boost in bezoekers, maar ook in hotelovernachtingen en uitgaves in de parken.
Disneyland gaat gebukt onder een enorme schuld en zit daardoor met handen en voeten gebonden. Ze zijn afhankelijk van andere partijen (banken) en als die de hand op de knip houden, wordt het lastig. TWDC zal nu toch echt moeten gaan ingrijpen, als eind dit jaar daadwerkelijk blijkt dat de banken geen nieuwe lening meer verstrekken. De Franse weigeving zit hier dwars, maar ik weet zeker dat er iets op gevonden zal worden. Hopelijk gaan de banken eind dit jaar tóch akkoord.
DLP kent eigenlijk alleen maar grote tegenslagen. Het Walt Disney Studios Park opende een paar maanden nadat 9/11 de hele wereldeconomie plat legde. In plaats van dat de bezoekersaantallen zouden moeten stijgen door de opening van het tweede park, daalde dit aantal zelfs. Grote verliezen tot gevolg. Toen er in 2008 eindelijk voor het eerst een bescheiden winst werd gemaakt, kwam nog geen jaar later de hypotheekcrisis en nu dus de bankencrisis én eurocrisis om de hoek kijken. Ze hebben wat dat betreft ook gewoon pech, maar dat verandert de huidige situatie natuurlijk niet. De toekomst zal het uitwijzen wat er gaat gebeuren. Failliet gaan ze in ieder geval nooit, dus daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.

Groetjes,
Lars