Ratatouille darkride voor de 20ste verjaardag

7 06 2010

De kogel is door de kerk! De grote E-Ticket ride voor de 20ste verjaardag van Disneyland Parijs wordt Ratatouille. Diverse bronnen melden dat de komst van deze nieuwe attractie in het Walt Disney Studios Park nu vrijwel zeker is. Eind vorig jaar plaatste DLRP Fan Blog al een gerucht over Ratatouille en begin dit jaar werd duidelijk dat de planmakers hun zinnen definitief hadden gezet op ‘The Rat’.

Disney/Pixar Ratatouille

Disney/Pixar Ratatouille

De attractie zal tussen de 120 en 150 miljoen dollar gaan kosten en beschikt over de laatste technologische snufjes van Walt Disney Imagineering. Er zal gebruik worden gemaakt van de LPS (Local Positioning System) trackless ride technologie, die momenteel al wordt gebruikt in Pooh’s Hunny Hunt in Tokyo Disneyland en later zal worden toegepast in de Mystic Point attractie in Hong Kong Disneyland. Alsof dat nog niet sensationeel genoeg is, wordt de gehele rit ook nog eens in 3D gepresenteerd. Bezoekers krijgen 3D brillen op en zullen zo in de wereld van Rémy stappen middels 3D projecties. Deze zullen worden vertoond aan de binnenzijde van een grote koepel waar de bezoekers in zullen zitten. De attractie zal worden voorzien van gigantische Audio-Animatronics om zo de illusie te wekken dat de bezoeker is gekrompen tot het niveau van een rat.

Ratatouille 'koepel'

Ratatouille 'koepel'

Dat is echter nog niet alles, want ook aan thematisering is gedacht. De Ratatouille attractie zal in een prachtige Parijse setting komen te liggen, waarbij de bezoeker het idee krijgt echt in Parijs rond te lopen. De aanlooproute naar de attractie, naast de ingang van Toy Story Playland en langs de Costume Building voor de Cast Members, zal worden voorzien van vele props en er is gekozen voor een typische bestrating met keitjes, zoals die ook in Parijs te zien zijn. Als de bezoeker deze weg volgt, arriveert hij op een klein pleintje met een winkel, toiletten en waarschijnlijk grote ‘placemaking backdrops’ van de stad Parijs. Een logische stap voor het resort zou zijn om hier ook een restaurant te bouwen. Het past perfect in het thema en het Studios Park heeft dringend behoefte aan een goed table service restaurant. Hier is echter nog geen bevestiging voor.

Vergelijking Ratatouille en Pooh's Hunny Hunt layout

Vergelijking Ratatouille en Pooh's Hunny Hunt layout

De attractie zelf ligt uiteraard ook aan dit pleintje en zal aan de achterzijde van de Costume Building worden gebouwd, helemaal uitgestrekt tot aan de Dinotopia set van de Studio Tram Tour. De layout van de attractie komt daarmee overeen met die van Pooh’s Hunny Hunt in Tokyo Disneyland. De wachtrij zal een prachtig ‘uitzicht’ over de stad Parijs bieden en de illusie dat de bezoeker over de daken loopt. Het zal een uitgebreide en lange wachtrij worden met een standby tijd van 1 uur en 15 minuten. Ter vergelijking: de standby tijd voor Crush’s Coaster bedraagt 45 minuten. Hiermee bedoelen ze hoe lang het duurt totdat de bezoeker in het karretje zit vanaf de ingang van de wachtrij. We weten allemaal dat die berekening van Crush’s Coaster verkeerd is ingeschat, door de onvoorziene populairiteit van die attractie. Mede daardoor maken ze de wachtrij voor Ratatouille nu een stuk langer.

Locatie Ratatouille in het Walt Disney Studios Park

Locatie Ratatouille in het Walt Disney Studios Park

De attractie is gebaseerd op de gelijknamige Disney/Pixar film Ratatouille uit 2007, maar dat wil niet zeggen dat de bezoeker ook in de chronologische volgorde van de film door de attractie gaat. Uiteraard komen er een aantal bekende scenes uit de film in voor, maar het verhaal van de film zal niet op die manier worden gevolgt.

Inmiddels is het resort begonnen met de eerste grondwerkzaamheden. Het gebied naast Toy Story Playland en de Costume Building worden momenteel bouwklaar gemaakt en bomen zijn gekapt. Eind dit jaar zullen dan de fundamenten worden gelegd voor dit nieuwe gebied. De bouw van zo’n grote E-Ticket ride duurt meestal 2 jaar. De oplettende lezer merkt dan op dat de attractie niet op tijd klaar zal zijn voor de start van de 20ste verjaardag op 12 april 2012. Ratatouille opent dan ook in 2013, het ‘tweede jaar’ van de 20ste verjaardag. Dit heeft ook een boekhoudkundige reden, aangezien het fiscale jaar van Disneyland in september afloopt en de betaling van een nieuwe attractie volgens de regels pas ingaat vanaf het moment dat de attractie open is voor het publiek. Zo schuift het resort de enorme kosten van Ratatouille door naar het fiscale jaar 2013.

Grondwerkzaamheden Ratatouille in het Walt Disney Studios Park

Grondwerkzaamheden Ratatouille in het Walt Disney Studios Park

Grondwerkzaamheden Ratatouille in het Walt Disney Studios Park

Grondwerkzaamheden Ratatouille in het Walt Disney Studios Park

Door deze ‘truc’ komt er in 2012 geld vrij voor de viering van de 20ste verjaardag. Hierbij moet gedacht worden aan nieuwe parades en shows, maar wellicht ook aan een andere nieuwe attractie. Het is immers de 20ste verjaardag van het Disneyland Park en niet van het Walt Disney Studios Park, waar Ratatouille wordt gebouwd. Er gaan al langer geruchten dat het Disneyland Park ook een nieuwe boost krijgt door de komst van Star Tours 2.0. Deze upgrade van de bestaande Star Tours bespraken we al eens in deze post en kan relatief goedkoop worden verbouwd. De attractie zelf staat er immers al, hij hoeft alleen een flinke upgrade te krijgen, net als in de Amerikaanse resorts waar deze vernieuwde tour naar de stars in 2011 open gaat. Tot op heden zijn er geen concrete signalen dat Star Tours 2.0 daadwerkelijk naar Discoveryland zal komen, maar de vraag is echter niet óf die er komt, maar wanneer.

In ieder geval kunnen we vanaf 2013 genieten van een unieke attractie met state-of-the-art technologie in een prachtige gethematiseerde setting. Ladies and Gentlemen, ‘The Rat’ is coming to Paris! Bon Appétit!

Update 07-08-2010: DLP.Info heeft tijdens een exclusieve preview van Toy Story Playland foto’s kunnen maken van de nieuwe ‘Paris Boulevard’ die uitkomt op de locatie waar over twee jaar de Ratatouille darkride zijn deuren zal openen. Vanuit Toon Studio zal er een historische straat uit Parijs worden nagemaakt met authentieke lantaarns, muren en bankjes. De tweede ingang, vanuit Toy Story Playland, bestaat uit een grote Parijse ‘poort’ met daarboven een portret van Guestau (de chef uit de film Ratatouille).

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Ratatouille ('Paris Boulevard')

Bronnen: Disney and more, Disney Central Plaza, DLRP Fan Blog, DLRP Fan Blog, DLP.Info

Update 13-01-2012: Na een flinke vertraging is de goedkeuring (zowel bouwtechnisch als financieel) voor de bouw van Ratatouille in het Studios Park eindelijk binnen. Het resort zal in maart 2012 starten met de bouw van de attractie, winkel en restaurant. Opening is voorzien in het voorjaar van 2014.

Copyright Afbeeldingen: Disney Central Plaza

Advertenties

Acties

Informatie

8 responses

11 08 2010
Disneyland Parijs reizen

Kijk ik had niet verwacht dat ze dit stuk ook al zouden prijsgeven :D Er staat al best een hoop. Mooi :D Jammer dat ik zo lang moet wachten tot ik het zelf kan zien…

11 08 2010
aspers

Wat ook een leuk verjaardagscadeau zou zij…. ‘World of Colour’ !!!

8 06 2010
Ronald de Crom

Yeah! Weer een reden om over een paar jaar terug te keren naar DLRP. Ik ben benieuwd naar de ride.

Trouwens gefeliciteerd met het zo vroeg brengen van het nieuws. DLP.info en DLRP Today hebben het nog niet op de site staan.

Als het mogelijk is zou ik het leuk vinden foto’s van het bouwproces op je weblog te zien Lars. Of moet ik daarvoor op een andere site zijn?

8 06 2010
Lars

Thanks, Ronald!

Ik zal vanaf de start van de bouw zeker geregeld foto-updates plaatsen op de site. Dit zal wel pas eind dit jaar zijn als de bouw écht begint. Momenteel wordt alleen de grond bouwklaar gemaakt door het kappen van bomen en het gelijkmaken van de grond. Niet echt spannend, maar vanaf het moment dat de eerste fundamenten worden gelegd, zal ik met updates komen.

@ de rest: graag gedaan! ;-)

7 06 2010
DLRP-Magic

Jaja eindelijk weer eens een update hierom! Mooi mooi!

7 06 2010
johan & rudy

Vandaar al die vip gasten vorige week, met aantekeningen en camera……ze werden eerst opgevangen in disney village waarna ze vertrokken richting de bouwput ;-)

we vroegen ons al af wat en waar……..

Thanks voor de info, we hopen snel op 2013

7 06 2010
johan & rudy

Nou weten we wat er gebouwd gaat worden, vorige week liepen we daar en idd er werd druk gewerkt, mensen met kaarten, comp. en belangrijke gasten liepen af en aan de bouwput in en op….

Thanks……we gaan aftellen…..

7 06 2010
Thomas

Wat een heerlijk nieuws en een heerlijk geschreven artikel!
%d bloggers liken dit: