Prijsstructuur losse tickets Disneyland Parijs zorgt voor ophef

16 02 2012

De afgelopen dagen is er ophef in de media ontstaan over de prijsverschillen voor tickets van Disneyland Parijs tussen verschillende landen. Uit een eerste bericht van de Britse krant Daily Mail, vertaald naar een artikel op de website van het Belgische Niewsblad, blijkt dat een Brit 229,- euro moet betalen voor toegangstickets met een gezinssamenstelling van 2 volwassenen en 2 kinderen. Daarentegen kost het voor een vergelijkbaar Frans gezien ‘slechts’ 142,- euro via de lokale website van Disneyland Parijs. Het is echter niet mogelijk om als buitenlander (met een buitenlandse creditcard) de goedkopere tickets op de Franse website te bestellen. Deze reservering wordt dan geweigerd,omdat de creditcard geregistreerd moet zijn in Frankrijk.

Een tweede artikel op MSN.nl geeft een Nederlands voorbeeld met een prijsverschil van 86,- euro. Hier wordt een vergelijking gemaakt met een fictief Nederlands gezin en blijkt dat de tickets vanuit Nederland in totaal 228,- euro kosten, ten op zichte van de eerder gemelde 142,- euro voor inwoners van Frankrijk. Een woordvoerder van Disneyland Parijs geeft de volgende verklaring: ‘We streven er naar om onze bezoekers het beste pakket aan te bieden wanneer ze een uitstap naar Disneyland boeken. Er zijn heel wat promoties op verschillende momenten, toegespits op de noden van de specifieke markten. In het geval van Groot-Brittannië gaat het dan vooral om combinaties van toegangskaarten, overnachtingen en vervoer’.

Met dank aan lezer Petra, die hierover een bericht plaatste in het forum-gedeelte van deze blog, wijd ik hier een artikel aan met uitleg over de werkwijze van Disneyland:

Britten zijn inderdaad duurder uit dan Fransen, omdat Groot Brittannië ver van het resort af ligt en er dus procentueel gezien veel meer complete arrangementen worden verkocht. Hier geeft Disney dan ook de korting op. Je gaat als Brit niet ‘even’ een dagje op en neer. Ik noem het ‘locatie marketing’, iets wat heel normaal is in de reisbranche. Disney kan uit hun cijfers precies zien welke producten in welke gebieden goed en slecht verkopen. Losse tickets en jaarkaarten worden in Groot Brittannië weinig verkocht. Om diezelfde reden worden er in Nederland ook geen jaarkaarten online verkocht. Wij liggen immers ‘te ver’ van het resort af om meerder bezoeken per jaar te maken (uitzonderingen daargelaten in de vorm van Disney fans natuurlijk). In België worden wel jaarkaarten online verkocht, maar alleen de Fantasy en Dream. De twee goedkopere jaarkaarten zijn immers bedoelt voor ‘locals’. Dat heeft dus allemaal met locatie te maken en daarop past Disney haar kortingen en aanbiedingen aan.

Overigens vergelijkt de auteur van het artikel op MSN.nl de situatie bij Disneyland met die van De Efteling. Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken. De Efteling is een ‘lokaal’ park met voor het overgrote deel een focus op de Benelux markt en 4 miljoen bezoekers per jaar. Disneyland Paris is een internationaal georiënteerde toeristische bestemming waarbij de meer dan 15 miljoen bezoekers per jaar uit heel Europa komen.

Dat gezegd hebbende, ben ik groot voorstander van kortingsstructuren die overal hetzelfde zijn. Britten hebben net zozeer recht op die prijzen, als Fransen. Maar ik snap de redenatie van Disney heel goed en deze ‘truc’ wordt in de reisbranche overal toegepast. In Walt Disney World en Disneyland California heb je zo’n zelfde structuren. Inwoners van Florida en California krijgen ook hoge kortingen op tickets en jaarkaarten ten op zichte van inwoners van de overige staten.

Ben benieuwd naar jullie meningen!

Advertenties

Acties

Informatie

5 responses

12 03 2012
Aletta Korporaal

Hai Lars,

Bedankt voor je reactie.
Ik heb familie in frankrijk en zij gaan kijken of ze wat voor mij kunnen betekenen.

greetz

16 03 2012
Lars

Graag gedaan, Aletta. Succes!

Groetjes,
Lars

4 03 2012
Aletta Korporaal

Hai allemaal,

Misschien een domme opmerking, maar als je nu gewoon de kaarten aan de kassa van het park koopt?
Lijkt me een slimme oplossing.
Ik ga met mijn gezin dit jaar voor het eerst naar disneyland Parijs en als de entree zoveel scheelt zoals hierboven dan koop ik de kaarten wel aan de kassa.

greetz

4 03 2012
Lars

Hoi Aletta,

Aan de kassa zijn alleen tickets te koop voor de normale (lees: dure) prijzen. De kortingen die de Fransen krijgen op tickets zijn alleen online te koop en alleen voor inwoners van Frankrijk.
Jullie hoeven geen losse kaarten te kopen. Bij een arrangement zitten deze al inbegrepen en krijg je hoge kortingen, momenteel tot 40%.

Groetjes,
Lars

16 02 2012
Petra Koestering

Hallo Lars,

Ik ben het helemaal met jou eens. Er moet gewoon 1 prijs zijn die voor iedereen het zelfde is. Het is toch van de zotte dat er bij Disney zulke grote prijsverschillen zijn. Ik snap best dat de Fransen in hun eigen land korting kunnen krijgen, maar dit is veel te gortig. Hier in Nederland kunnen wij ook voor korting sparen voor de Efteling of een ander pretpark of dierentuin, maar dan gaat het om normale bedragen, dat is bij Disney niet het geval. En inderdaad Disney is internationaal, en ja het is nu eenmaal in Frankrijk, maar om ze dan van hele hoge kortingen te voorzien. Ik vind het onrechtvaardig. Maar, ja ook ik ben een Disneyfan, en ga er nog steeds naar toe. Maar wij als gezin van 3, hebben nu voor het 3e jaar een jaarkaart, en we hebben nu al zeker 3 keer mee gemaakt, dat het door deze akties, voor de Fransen zo ontzettend druk is in de parken. Dat is niet leuk meer te noemen. En dan heb ik het over weekenden in het laagseizoen. Buiten de vakanties om he. Dan denk je leuk een weekend naar Disney te gaan, omdat het dan rustig is in die periode, nou dan kom je soms bedrogen uit, omdat Disney dan weer een leuke korting voor de Fransen heeft bedacht. Met als gevolg dat heel Frankrijk dan in het park rondloopt, om juist ja die korting of aktie te bemachtigen. Denk jij een leuk weekendje Disney te hebben, is het 1 groot gekkenhuis, en mag je blij zijn dat je op een dag 3 atracties hebt gehad. Daar rij je dan 4,5 uur voor naar Disney. Dan baal je wel ja, ook al heb je dan een jaarkaart. Het 1e jaar bijvoorbeeld hebben wij 2,5 uur in de rij gestaan voor onze jaarkaart. Er stond een mega lange rij bij het paspoortbureau. Later hoorde wij, vanwege een aktie voor ja de Fransen. En of ik dat nu van jou weet of iemand anders, is dat ik ook al verschillende keren heb gehoord dat mensen die bij de overheid werken in Frankrijk voor 10 euro een jaarkaart konden kopen, de goedkoopste, maar toch. Ook heb ik eens gehoord dat mensen uit de regio per huishouden 1 gratis jaarkaart kregen. Als dat zo is, is het niet zo raar, dat het in de weekenden ook een gekkenhuis is. Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een pretpark zulke enorme prijsverschillen hanteert. Zou wat zijn als de pretparken, en dierentuinen dat hier ook gingen doen. De eigen bevolking betaald voor de efteling 30 euro, en de toeristen betalen 60 euro. Dat is toch raar, en dat valt toch niet te rechtvaardigen. Maar ja, je geeft al aan dat dit ook in de reisbranche en Disney in Amerika gebeurd. Ik ben in ieder geval goedkoper uit met een jaarkaart, maar krom blijft het wel, en ik hoop dat hier toch iets aan gedaan gaat worden. Laat iemand maar ingrijpen.

Groetjes Petra Koestering
%d bloggers liken dit: