Jaarcijfers Disneyland Parijs 2011: meer bezoekers, groter verlies

14 11 2011

Op 9 november 2011 maakte Euro Disney S.C.A. (de resort operator van Disneyland Paris) zijn jaarcijfers over 2011 bekend. Het zal niemand verbazen dat de resultaten nog steeds negatief zijn. In 2011 werd een netto verlies geleden van 63,9 miljoen euro, tegenover een verlies van 45,2 miljoen in 2010. Dat is een verslechtering ten opzichte van 2011, maar dat komt voornamelijk door het ontbreken van een forse vastgoed verkoop dit jaar. De bezoekersaantallen kwamen namelijk hoger uit op een record van 15,6 miljoen bezoekers per jaar. De bezettingsgraad voor de 7 Disney Hotels steeg naar 87,1%. In totaal stegen de inkomsten met 4,9%. De kosten stegen met 4,2% doordat er meer geld werd uitgegeven aan het verbeteren van de algehele belevenis van de gasten. In totaal heeft het resort nu 366,1 miljoen euro cash in kas. Dat is lager dan de 400,3 miljoen euro cash in 2010, met name vanwege de verkoop van vastgoed in dat zelfde jaar.

Chief Executive Officer van Euro Disney S.C.A., Philippe Gas, zegt hier het volgende over:

“Our Resort revenues increased by 5%, reflecting growth in both guest spending and Resort volumes. In fact, we grew our attendance in most of our key markets, by 600 thousand overall to 15.6 million, even as our summer season was impacted by the weaker European economic environment.

This past year we further invested in enhancing the overall guest experience, by introducing longer park operating hours, adding new entertainment and improving the appearance of our guest facing assets. Although these investments increase our costs, they are critical to maintain our long-term attractiveness as Europe’s number one tourist destination.

We remain confident in our business and look forward to the upcoming year, where notably we will celebrate our 20th anniversary, beginning in April, with both our Cast Members and visitors of all ages. “

Een fiscaal jaar voor Euro Disney S.C.A. loopt van 1 oktober t/m 30 september. Met name het eerste gedeelte van het  laatste kwartaal (augustus) was erg matig vanwege het slechte weer, maar ook de aanhoudende economische crisis die Europe nog altijd in z’n greep houdt. In september en oktober stegen de bezoekersaantallen en inkomsten weer door de goede nazomer en 4 uitverkochte avondhappenings tijdens Disney’s Halloween Festival.

Bijzonderheden uit de huidge jaarcijfers zijn verder dat de gemiddelde spenderingen per bezoeker stegen naar 46,23 euro ten opzichte van 45,30 euro in 2010. Ook de gemiddelde spenderingen per kamer steeg naar 219,74 euro ten opzichte van 209,78 euro in 2010. De omzet uit de themaparken steeg met 5,7% naar 724,3 miljoen euro vanwege de hogere bezoekersaantallen. Ook de omzet van de Disney Hotels & Disney Village steeg met 6,9% naar 513,2 miljoen euro vanwege een hogere dagelijkse kamerprijs en uitgaves gerelateerd aan eten en drinken. In totaal werden er 35.000 overnachtingen méér geboekt dan in 2010.

Samenvattend zien we dat Disneyland Paris wederom een moeilijk jaar achter de rug heeft, waarbij de economische crisis nog altijd een grote impact heeft op de omzet. Positieve punten zijn de hogere bezoekersaantallen (record), de toename in de uitgaves per gast/hotelkamer en de omzetstijging van de Disney Hotels & Disney Village. Helaas heeft het gestegen verlies dit jaar ook een negatief effect op de uitgaves voor volgend jaar. In 2012 viert Disneyland Paris zijn 20ste verjaardag, maar doet dat zonder nieuwe attractie. Ook in het jubileumjaar moet er worden bezuigingt. De geplande upgrades voor Pirates of the Caribbean en Star Tours zijn hierdoor uitgesteld, al zal Jack Sparrow waarschijnlijk toch in 2013 worden toegevoegt aan de populaire attractie in Adventureland. De upgrade naar Star Tours 2.0 (The Adventure Continues) is voor onbepaalde tijd uitgesteld en ook de grote Ratatouille darkride voor het Walt Disney Studios Park staat op losse schroeven. Dit nieuwe gebied zou in 2013 open moeten gaan, maar de banken verlenen (vooralsnog) niet de benodigde leningen.

Wel bevestigt voor 2012 zijn vernieuwde parades. Disney’s Once Upon A Dream Parade wordt omgebouwt tot Disney Magic on Parade met nieuwe kostuums, nieuwe muziek en vernieuwde floats. Disney’s Stars ‘n’ Cars wordt een volwaardige parade met showstops langs de route. De huidige show-mode op Place des Stars komt te vervallen. Verder zal het Disneyland Park gastheer zijn van een unieke en spectaculaire avondshow: Dreams. Met muziek, projecties, vuur, water en andere speciale effecten belooft dit een gigantische show te worden die iedere avond te zien zal zijn. Central Plaza Stage wordt hiervoor afgebroken en op dezelfde plaats verrijst een grote vijver met fontijnen in de stijl van World of Color in Disney California Adventure Park (USA). Mickey Mouse krijgt z’n eigen permanente meet & greet locatie in het voormalige Fantasy Festival Stage en in Disney Village zien we de opening van de grootste Disney Store van Europa: World of Disney. Naast al dit moois, blijft ook het vorig jaar gestartte onderhoudsprogramma in 2012 door gaan met upgrades aan de Disney hotels en renovaties in beide themaparken.

Download het volledige rapport door hier te klikken (Engelstalig; PDF).

“Disneyland will never be completed. It will continue to grow as long as there is imagination left in the world.”Walt Disney

Bron: Euro Disney S.C.A.


Acties

Information
%d bloggers liken dit: