TEA 2010 Theme Index

18 06 2011

De TEA (Themed Entertainment Association) en AECOM hebben de ‘2010 Theme Index’ bekend gemaakt. Deze lijst bevat de bezoekersaantallen van alle grote themaparken over de hele wereld. Het moge duidelijk zijn dat 2010 een moeilijk jaar was voor de attractieparken. De recessie, die in 2009 z’n hoogtepunt (of beter gezegd dieptepunt) bereikte, had ook effect op 2010 en zorgde ervoor dat de bezoekersaantallen onder druk bleven te staan. Ondanks dat de consument minder geld uitgaf, hield de branche zich toch goed staande ten op zichte van andere industriën.

De cijfers over 2010 laten een veranderend beeld zien. Daar waar vrijwel alle Disney parken in 2009 een stijging van de bezoekersaantallen lieten zien, blijkt dat de parken van The Mouse House die stijging in 2010 gemiddeld gezien niet hebben kunnen vasthouden. Welliswaar stegen de bezoekersaantallen van Disneyland Park & Disney’s California Adventure (Disneyland Resort California), Tokyo Disneyland & Tokyo DisneySea (Tokyo Disney Resort) en Hong Kong Disneyland, maar tegelijkertijd zien we dalingen in de parken van Walt Disney World Resort en ons eigen Disneyland Paris. De lichte daling in Florida (Walt Disney World Resort) heeft te maken met een gigantische stijging van de bezoekersaantallen van Island of Adventure (Universal), vanwege de opening van The Wizarding World of Harry Potter. In Disneyland Paris is de daling te wijten aan de economische recessie die in Europa later begon dan in Amerika.

TEA 2010 Theme Index (wereldwijd)

De cijfers voor Disneyland Paris zijn echter onjuist. Als we de gegevens van 2009 erbij halen dan had het Disneyland Park in dat jaar 12.740.000 bezoekers en het Walt Disney Studios Park 2.655.000 bezoekers, wat resulteert in een totaal van 15.395.000 bezoekers. Nemen we daar vervolgens de gegevens van 2010 bij, dan komen we voor het Disneyland Park uit op 10.500.000 bezoekers en voor het Walt Disney Studios Park 4.500.000 bezoekers, wat resulteert in een totaal van 15.000.000 bezoekers. TEA geeft aan dat de daling voor het Disneyland Park 2,6% zou zijn. Dat moet echter 17,6% zijn. De ‘daling’ voor het Walt Disney Studios Park zou ook 2,6% zijn, maar dit moet een stijging zijn van maar liefst 69,5%!

Deze fouten in de cijfers zijn slordig en onbegrijpelijk. Een simpele rekensom laat toch hele andere percentages zien. In totaliteit is het inderdaad correct dat de bezoekersaantallen voor het complete resort (beide parken opgeteld) met 2,6% zijn gedaald, maar de afzonderlijke percentages zijn onjuist. De forse verschuiving van bezoekersaantallen tussen de beide parken heeft te maken met het registratiesysteem dat Disneyland Paris hanteert. Alleen het park waar de bezoeker voor het éérst naar binnen gaat wordt geteld. Gaat een bezoeker bijvoorbeeld eerst naar het Disneyland Park en daarna naar het Walt Disney Studios Park, dan wordt dat bezoek alleen voor het Disneyland Park geregistreerd en niet meer voor het Walt Disney Studios Park. Vanwege de opening van Toy Story Playland kozen veel bezoekers ervoor om in 2010 éérst naar het Walt Disney Studios Park te gaan om de nieuwe attracties te bekijken en daarna pas naar het Disneyland Park te verkassen. Hierdoor ontstaat dus die forse stijging van de bezoekersaantallen van het Walt Disney Studios Park en de daling bij het Disneyland Park.

TEA 2010 Theme Index (Europa)

Als we vervolgens naar de bezoekersaantallen wereldwijd gaan kijken, dan worden de eerste 8 plekken traditioneel bezet door Disney parken. Aanvoerder van de lijst is ‘Magic Kingdom’ in Walt Disney World Resort. Verder zien we flinke stijgingen van Tokyo Disneyland en Tokyo DisneySea. Vanwege de ramp met de tsunami en de kerncentrales in Japan, zullen de bezoekersaantallen voor 2011 fors lager gaan uitvallen voor de beide Disney parken in Tokyo.

Verder nog goede cijfers uit Hong Kong. Hong Kong Disneyland stormt de top 25 binnen met een forse stijging van 13% tot 5.200.000 bezoekers. Met de forse uitbreidingsplannen in het verschiet, heeft Hong Kong Disneyland Resort de weg naar boven weer gevonden. Disney’s grootste concurrent, Universal, heeft zich uitstekend hersteld van het dramatisch verlopen jaar in 2009. Met name de opening van The Wizarding World of Harry Potter in hun Island of Adventure park zorgde voor een gigantische stijging van 30,2%.

Kijken we weer naar de Europese parken, dan zien we dat Europa Park en De Efteling niet van hun plaats komen en stevig op hun positie blijven staan. Met name de Engelse parken ‘profiteerden’ van de economische recessie vanwege het feit dat veel Britten niet naar Disneyland Paris gingen (vanwege de slechte pond-euro verhouding), maar in eigen land bleven. De overige parken verloren bezoekersaantallen in 2010. Met name de parken in het zuiden van Europa moesten terrein inleveren.

Klik hier om het volledige rapport van de TEA over 2010 te downloaden.

Bron: TEA

Advertenties

Acties

Informatie

One response

18 06 2011
Thomas Hendriksen

Mooi artikel weer! Heb je dat niet gemeld van die bezoekersaantallen van DLRP bij TAE? Want dit kan natuurlijk niet bij ons geliefde resort! =P
%d bloggers liken dit: