Bezoekers gewond na incident met trein in Big Thunder Mountain

25 04 2011

Afgelopen maandag (Tweede Paasdag) vond er omstreeks 14:30 uur een incident plaats in het Disneyland Park in Disneyland Parijs met één van de treinen van Big Thunder Mountain. Volgens de eerste berichten zou er een deel van het decor, dat in de derde lift van de attractie boven de bezoekers hangt, naar beneden zijn gevallen. Hierbij zijn diverse inzittenden van een passerende trein geraakt. De attractie is onmiddellijk stilgelegd en hulpdiensten waren snel ter plaatsen.

Vijf bezoekers bleken verwondingen te hebben, waarvan één ernstig. Een man van 38 jaar oud is naar ziekenhuis Beaujon in Clichy (Hauts-de-Seine) gebracht waar hij wordt behandeld aan zijn verwondingen, voornamelijk aan zijn hoofd. Niemand is hierbij in levensgevaar. In totaal zaten er 25 personen in de desbetreffende trein.

Update 26-04-2011: Inmiddels komt er via diverse media meer informatie naar buiten over de toedracht van dit incident. Volgens bronnen van LeFigaro.fr viel het decorstuk op de rails op een moment dat de trein nog niet in de lift was. De passerende trein raakte het object, waardoor een deel van de neprots (bestaande uit glasvezel en hout) een karretje raakte. De man die ernstig verwond raakte zat in het desbetreffende karretje en kreeg een deel van dit decorstuk tegen z’n hoofd aan. De overige vier slachtoffers hadden lichte verwondingen en konden hun dag in Disneyland vervolgen na een behandeling van het medisch team.

Big Thunder Mountain is één van de meest populaire attracties in het Disneyland Park. Het resort voert voor deze attractie iedere nacht beveiligingschecks uit, aldus een woordvoerder van Euro Disney S.C.A. (de resort operator van Disneyland Parijs). Een complete onderhoudsbeurt vond 2 jaar geleden plaats en een nieuwe grondige checkup staat gepland voor komende maand (niet gerelateerd aan dit incident).

De attractie blijft voorlopig gesloten om ruim baan te geven aan het onderzoek van de politie in Chessy. De rest van het park blijft open voor het publiek.

Update 27-04-2011: Bronnen van DH.be bevestigen dat het decorstuk ná de eerste trein op de rails is gevallen en dat de tweede trein deze vervolgens heeft geraakt. Het 38-jarige slachtoffer dat er het ernstigst aan toe was, is buiten levensgevaar. Het ziet er niet naar uit dat Big Thunder Mountain nog geopend zal worden vóór de start van de jaarlijkse onderhoudsbeurt op 9 mei. De verwachting is dat de attractie vanaf 28 mei weer operationeel zal zijn.

Update 04-05-2011: Via DLP.Info en DisneyGazette komt er meer informatie naar buiten over het ongeluk. Uiteraard zijn dit nog onbevestigde berichten en zijn deze puur gebaseerd op speculatie. Uit een foto van DisneyGazette blijkt dat er schade is ontstaan aan de ingang van de laatste tunnel, oftewel de ‘vleermuizen tunnel’ die onder de Rivers of the Far West leidt naar het loading platform op het vaste land in Frontierland.

Het is aannemelijk dat er inderdaad een decorstuk op de locomotief van de trein is gevallen in lift C (de laatste lift die leidt naar de ‘vleermuizen tunnel’). Hierdoor werd het gewicht van de trein zwaarder, maar bereikte deze nog wel het hoogste punt van de lift. De trein is vervolgens met hoge snelheid aan het laatste stuk van het traject begonnen, terwijl er een groot stuk decor op de locomotief vast zat. Toen de trein vervolgens de laatste tunnel in reed, raakte het decorstuk de ingang van deze tunnel waarna deze versplinterde en deels op de inzittenden van de trein terecht kwam.

Big Thunder Mountain kent diverse ‘emergency stops’ in het traject van de achtbaan waar de treinen in geval van nood of technische problemen worden gestopt. De laatste emergency stop is gelegen IN de vleermuizen tunnel. De trein is daar ook tot stilstand gekomen, waarna Cast Members direct kwamen toegesneld om zich te bekommeren over de inzittende (slachtoffers) van desbetreffende trein. Een dergelijke emergency stop wordt geactiveerd door de Cast Members in de controlecabine van de attractie bij het loading platform. Langs het gehele traject zijn camera’s geplaatst, zodat de Cast Members ten alle tijden zicht hebben op onder andere de liften en emergency stop locaties.

Momenteel loopt het onderzoek naar de toedracht van het incident nog en is er vooralsnog geen bevestigde informatie beschikbaar.

Update 20-05-2011: Vandaag maakte het resort op haar officiële Twitter-account bekend dat Big Thunder Mountain op zaterdag 21 mei aanstaande weer open zal gaan voor het publiek. In verband met het ongeluk op 25 maart konden ze al eerder aan de jaarlijkse onderhoudsbeurt beginnen. Die zou eigenlijk t/m 27 mei duren maar is nu dus een week eerder klaar dan gepland.

Meer informatie volgt zodra deze beschikbaar komt…

Bronnen: LeParisien.fr, LePoint.fr, LeFigaro.fr, DH.be, DLP.Info, DisneyGazette

Advertenties

Acties

Informatie

7 responses

23 05 2011
Mel

Hoi beheerder(s) van de site, ik was van woensdag 18 mei t/m 21 mei in het park en kan bevestigen dat de achtbaan 21 mei weer in gebruik was.
Op woensdag 18 mei waren ze nog druk bezig. Dat was interessant om te zien. Er hingen drie werklui in de bomen rondom Big Thunder Mountain (goed te zien vanuit Thunder Mesa, geen foto’s van gemaakt helaas). Vanaf de boot zagen we dat een vrouwelijke medewerker de rotsen aan het bruin spuiten was.

Donderdag 19 mei ging een man een aantal keer de attractie in. Hij zat alleen in het karretje met een bloknote op schoot.

Vrijdag 20 mei om 18.30 (we stonden in de wachtrij van Phantom Manor, het park ging om 19.00 dicht) ging er een kar vol met Disney medewekers in de Big Thunder Mountain. Het was een gek gezicht, veel mensen keken naar de attractie en dachten dat het openging. We hebben één keer één kar zien gaan met medewerkers, verder niet meer.

Zaterdag 21 mei was de attractie open voor het publiek!

28 04 2011
Ivon

Gelukkig zaten wij die dag in het Studios park.
Helemaal niets van meegekregen.

Zou in ieder geval deze week gesloten blijven werd ons gisteren medegedeeld door de medewerker die daar stond om alle vragen van de bezoekers te beantwoorden.

25 04 2011
Gio

Het zou niet door het rotsblok zelf zijn, maar door planken die hij op zijn weg naar beneden meenam

25 04 2011
Lars

Planken? Hoe moet ik dat zien? Waar kwamen die vandaan, van de rails of decor?

25 04 2011
Gio

I have no clue, unfortunately!

25 04 2011
Lars

Ok. In ieder geval dank voor de info, Gio! We wachten de berichten af.

25 04 2011
Disneyland Parijs reizen

Ja ik hoorde het! Vreemd idee als je er 6 dagen geleden nog in gezeten hebt :O
%d bloggers liken dit: