Aardbeving Japan treft ook Tokyo Disney Resort

12 03 2011

Laatste update: 20-04-2011 (zie onderaan deze post)

Japan werd vrijdag 11 maart om 14:45 uur lokale tijd getroffen door een zware aardbeving, die een kracht van 8,9 op de schaal van Richter had en een verwoestende tsunami veroorzaakte. Daarmee is het één de zwaarste aardbeving die Japan ooit heeft meegemaakt en tevens een van de zwaarste aardbevingen aller tijden. De beving was zelfs tot aan hoofdstad Tokyo te voelen.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo worden er ruim 88.000 mensen vermist. De tsunami trof het noordoosten van het eiland. Er is een golf van tien meter hoog waargenomen. De aardbeving is de zwaarste in zeven jaar. De zwaarste beving duurde vijf minuten. Door de tsunami zijn grote gebieden overstroomd. Een muur van water verspreidde zich over het laaggelegen gebied. Gebouwen, vrachtwagens en auto’s werden meegesleurd. Een van de zwaarst getroffen gebieden is Miyagi met Sendai als grootste stad. Daar is sprake van veel gewonden, melden lokale media.

De aardbeving trof ook Tokyo Disney Resort, dat 400 km ten zuiden van het epicentrum ligt in Urayasu, Chiba. Tokyo Disney Resort bestaat, net als Disneyland Paris, uit twee themaparken (Tokyo Disneyland en Tokyo Disney Sea) en een uitgaansgebied (Ikspiari). De beving, die ruim 5 minuten duurde, was voelbaar in het hele resort. Op het moment van de beving waren er 69.000 bezoekers in het resort aanwezig. Cast Members van beide parken lieten alle attracties en shows direct stilleggen en instrueerden bezoekers om in de openlucht op de grond te gaan zitten in afwachting van meer informatie.

Tokyo Disney Resort ligt vlak aan Tokyo Bay, een grote baai die uitmondt op de Grote Oceaan. Op satelietbeelden van Google is te zien hoe dicht het resort aan het water ligt, met in het midden Tokyo Disneyland (A) en rechtsonder Tokyo Disney Sea. Op de tweede satelietfoto is de afstand te zien tussen Tokyo Disney Resort en Miyagi, het gebied dat het ergst door de tsunami werd getroffen.

Aardbevingen komen vaak voor in Japan, waardoor alle bezoekers van de parken rustig bleven en niet in paniek raakten, ondanks dat deze uitzonderlijk zwaar was. Bezoekers maakten enkele filmpjes vanuit de parken tijdens de aardbeving.

Hier wachten bezoekers van Tokyo Disneyland op de centrale hub voor de komst van de dagparade:

Het merendeel van de bezoekers zit al op de grond voor de parade. Tijdens de aardbeving wijzen de Cast Members erop dat iedereen moest gaan zitten. Je ziet de mensen heen en weer schudden. Ook speakerlantaars schudden heen en weer. Niet veel later volgt er een melding in het Japans en Engels door heel het park dat er zojuist een aardbeving heeft plaatsgevonden:

“Ladies and Gentlemen, your attention please. We’ve just experienced an earthquake. Please move away from the buildings to an open area and wait there until our Cast Members can instruct you further.”

Vervolgens zien we een tweede (kleinere) beving op de grote parkeerplaats van het resort.

Een tweede filmpje vanaf de paraderoute laat eenzelfde beeld zien. Ook hier blijven de Cast Members en bezoekers rustig, terwijl de grond onder hen flink heen en weer gaat:

In Tokyo Disney Sea, het tweede themapark van het resort, zien we hetzelfde tafereel. De aardbeving begint als de show Mythica in de Mediterranean Harbor in volle gang is:

Ook hier is weer te zien dat de bezoekers direct op de grond gaan zitten en zien we enkele speakerlantaarns heen en weer schudden, waarvan er ééntje bijna omvalt. De show wordt direct gestopt.

Vervolgens zien we nog twee filmpjes van net ná de eerste aardbeving in de buurt van de Tower of Terror. De bezoekers zitten buiten allemaal op de grond, terwijl Cast Members een oogje in het zijl houden:

Binnen in de attractie zelf moeten de bezoekers ook op de grond gaan zitten in de wachtrij totdat de aardbeving voorbij is en ze naar buiten worden begeleidt:

Enkele foto’s van bezoekers laten zien dat alle wandelpaden in de parken gevuld zijn met mensen, wachtend op instructies van de Cast Members:

Via social media plaatsen diverse bezoekers foto’s van beschadigde infrastructuur buiten de parken. Het gaat dan voornamelijk om de parkeerplaats en het gebied rondom de Monorail. Ondanks dat de tsunami niet tot aan Tokyo zelf is geraakt, liep de parkeerplaats van het resort onderwater doordat de onderliggende grond vloeibaar werd. Het vloeibaar worden van de grond heet liquefactie. Door het schokken van de bodem komt grondwater naar boven en zakt de grond. Daardoor verliest de bodem al zijn draagkracht. Aanvankelijk werd gedacht dat het onderlopen van de parkeerplaats het gevolg was van de tsunami, maar dat bleek dus niet het geval.

Enkele bezoekers maakten op zaterdag filmpjes van beschadigingen in het resort. Het eerste filmpje laat een scheur in het wegdek zien buiten de parken, waarschijnlijk bij een pilaar van de Monorail. In het tweede filmpje is schade te zien nabij het Maihama treinstation van Tokyo Disney Resort en zijn er tevens al werklui te zien die de schade aan het herstellen zijn.

Lokale televisiestations lieten in de loop van de dag beelden zien van de ondergelopen parkeerplaats vanuit een helicopter. Op de foto van Tokyo Disney Sea is goed te zien dat alle wandelgebieden rondom het meer vol staan met mensen die zojuist uit de attracties, winkels en restaurants zijn gehaald.

Vrijdagavond publiceerde Oriental Land Co, Ltd. (OLC, de resort operator van Tokyo Disney Resort) een volgende verklaring:

“Following the earthquake that occurred today, we have decided to suspend operations at Tokyo Disneyland and Tokyo DisneySea on Saturday, March 12 in order to conduct inspections at all facilities. As for operations from March 13 and beyond, that has yet to be determined at this point in time. As of now, we have not confirmed any injuries among our guests or cast members.”

Vandaag maakte het resort bekend dat de parken in ieder geval t/m 21 maart gesloten blijven. OLC meldt daarbij nadrukkelijk dat er slechts geringe beschadigingen aan het resort ontdekt zijn en dat safety checks door het personeel in volle gang zijn, maar dat de infrastructuur buiten het resort (en dan met name de grote transportverbindingen richting Tokyo stad) dermate zijn beschadigd dat een reguliere verbinding momenteel niet mogelijk is. Het zal met name hieraan afhangen wanneer OLC het resort weer opent voor het publiek.

Update 14-03-2011: Inmiddels duiken er nieuwe foto’s op van beschadigingen aan het resort. Hier gaat hier om de gebieden buiten de parken:

Vanwege het feit dat de belangrijkste transportverbindingen nog altijd beschadigd zijn, kunnen de winkels in en rondom het resort niet worden bijgevuld. Tokyo Disney Resort deelt daarom speciale ‘Emergency Drinking Water’ zakjes uit om iedereen van water te voorzien:

Nieuwe filmpjes verschenen de afgelopen dagen op Youtube. Daarbij is vooral goed nieuws te melden. De Monorail, het interne transportsysteem van het resort, werkt weer. Zoals te zien op het einde van het eerste filmpje rijden de treinen weer.

Het tweede filmpje is gemaakt door een bezoeker vanuit de Monorail zelf. We maken een rondje en zien eerst een gedeelte van Tokyo Disney Sea, daarna het uitgaansgebied Ikspiari en vervolgens Tokyo Disneyland zelf. De tour eindigt weer bij het station nabij de ingang van Tokyo Disney Sea. Nergens is schade te zien aan de parken en ook backstage is er op het eerste oog geen (grote) schade te zien. De parkeerplaats, die eerst blank stond van het opkomende grondwater, is weer vrijwel droog, al zijn er diverse hier wel beschadigingen aan de vloer te zien.

De volgende video laat in chronologische volgorde de gebeurtenissen van afgelopen vrijdag zien vanuit Tomorrowland in Tokyo Disneyland. Eerst zien we het laatste gedeelte van de aardbeving. Na 30 minuten worden alle attracties door de Cast Members gesloten, zien we diverse helicopters over het resort vliegen en worden alle bezoekers gevraagd buiten op de grond te gaan zitten en te wachten op meer informatie. Na 2 uur zijn beide parken volledig gesloten en worden er regencapes en warme dekens uitgedeeld aan de bezoekers die vervolgens weer op de grond moeten gaan zitten. De bezoekers mogen om veiligheidsredenen de parken niet verlaten. Er is goed te zoien hoe gedisciplineerd de Japanners zijn. Iedereen volgt de instructies van de Cast Members op en wacht op meer informatie.

Na 4 uur zijn de eerste security checks afgerond en mogen de bezoekers binnen wachten. Restaurants worden gebruikt als tijdelijke opvangplaats. Na 5 uur (20:00 uur lokale tijd) is ook het gebied buiten de parken veilig verklaard en mogen de bezoekers de parken verlaten. Aangezien grote delen van de transportnetwerken buiten het resort waren beschadigd, heeft ongeveer de helft van de bezoekers (totale bezoekersaantal ten tijde van de aardbeving: 69.000 mensen) overnacht in de parken.

De volgende video laat eenzelfde chronologische volgorde van de gebeurtenissen zien, maar nu vanuit Tokyo Disney Sea. Het filmpje start met beelden tijdens de aardbeving bij Cape God. We horen vervolgens de bekende mededeling in het Japans en Engels dat er zojuist een aardbeving heeft plaats gevonden. In Tokyo Disney Sea ook de geruststellende melding dat het park aardbevingsbestendig is gebouwt (“please be assured, that the park has been designed with earthquake-safety in mind”). Een kort fragment vanuit New York Harbor laat zien dat er overleg wordt gepleegd tussen divsere medewerkers. Er is tevens te zien dat kinderen knuffelberen (Duffy The Disney Bear) uitgedeeld krijgen door de Cast Members als troost.

De bezoekers worden regelmatig op de hoogte gehouden van de situatie middels gesproken meldingen. Security checks van de attracties en gebouwen worden uitgevoerd. Er wordt kenbaar gemaakt dat alle treinverbindingen en snelwegen buiten het resort momenteel zijn afgesloten. Vervolgens zien we beelden vanuit Mediterranean Harbor en worden de bezoekers na de security checks in restaurants opgevangen. Als laatste zijn beelden te zien van AquaSphere Plaza tijdens de avond waar vele gasten verbleven in afwachting van het herstel in transportmogelijkheden van en naar het resort.

Iets verderop in Cape God krijgen we beelden te zien tijdens en net na de aardbeving. Zodra de grond begint te beven worden de bezoekers door de aanwezige Cast Members gemaand om op de grond te gaan zitten.

In de volgende twee video’s is goed te zien hoe de grond onder de parkeerplaats vloeibaar wordt (liquefactie). Het water sijpelt door het beton de parkeerplaats op, terwijl er op diverse plaatsen scheuren worden gevormd in de grond. Hierbij bewegen de losgescheurde stukken afzonderijk van elkaar.

Er zijn ook beelden van bezoekers die tijdens de aardbeving in een attractie zaten. In het volgende filmpje is te zien dat de boten van It’s a Small World door de beving van links naar rechts op en neer bewegen. Het water klotst tegen de muren op en ook de lampen aan de bovenkant van de decorstukken schudden op en neer. In het tweede filmpje zien we bezoekers die net in de bootjes van de Jungle Cruise zijn gestapt. Er gaat een alarm af (waarschijnlijk om Cast Members te waarschuwen dat er een aardbeving heeft plaatsgevonden) en na enkele minuten worden de bezoekers gevraagd om uit de bootjes te stappen en in de wachtrij op de grond te gaan zitten.

Beelden vanuit World Bazaar (de Main Street van Tokyo Disneyland) laten duidelijk zien dat de bezoekers nauwelijks kunnen staan tijdens de eerste bevingen. Vooral in het eerste filmpje, als de camera kort op de grond wordt gelegd, is de beving goed waarneembaar. In het tweede filmpje loopt de bezoeker door World Bazaar en is te zien dat de lampen in de winkels en restaurants heen en weer schudden tijdens de naschokken. In het derde filmpje worden bezoekers door Cast Members uit de World Bazaar geleid.

Bezoekers die de parken niet konden verlaten, vanwege de beschadigde transportverbindingen van en naar het resort, werden ’s nachts opgevangen in restaurants en wachtrijen van attracties.

Update 15-03-2011: Vandaag plaatste het resort een mededeling op de officiële website dat alle onderstaande faciliteiten gesloten zijn, vanwege de ingeplande blackouts en verminderde energielevering. Het is momenteel niet bekend wanneer de bedrijfsvoering weer hervat kan worden. Intern zal de situatie op 21 maart opnieuw worden besproken en wordt er bepaald of en wanneer het resort weer geopend zal worden voor het publiek.

Cast Members in Tokyo Disney Resort krijgen alleen betaald als ze ook daadwerkelijk werken. Door de aardbeving is het resort noodgedwongen gesloten en krijgen de medewerkers dus geen inkomsten. Expats (buitenlanders die in Tokyo werken) kregen vandaag de vraag of ze naar huis willen. Het gaat dan met name om face characters. Op kosten van het resort worden vluchten geboekt voor buitenlandse medewerkers die naar huis willen.

Er werd verder nog een korte press release vrijgegeven over de huidige situatie van het resort:

We’d like to express our heartfelt sympathy for the citizens who have suffered from the earthquake on March 11, 2011. We will announce the circumstances around the Company as follows.

I. Situation of Damage

1. Situation of Human Suffering

There’s no guest nor cast member has been injured so far based on our information.

2. Situation of Facilities

(1) Tokyo Disneyland / Tokyo DisneySea

At the present moment, there’s no serious damage in facilities and buildings, or no liquefaction phenomenon in the theme parks. We are carrying out our safety inspection. The resumption of operation will be determined by around March 21, 2011.

Note: The phenomena which seem to be liquefaction can be found only in the limited area of the parking spaces, and are under reconstruction in a rapid manner.

(2) Disney Hotels

There’s no serious damage in facilities and buildings. We are carrying out our safety inspection. The resumption of operation has not yet been decided, but is scheduled in accordance with the theme parks operation.

(3) Other Facilities

There’s no serious damage in facilities and buildings of Ikspiari, the Disney Resort Line, and Cirque du Soleil Theatre Tokyo.

The resumption of operation will be determined based on the safety confirmation and other situations.

II. Influence on Performance

The damage from the earthquake to the facilities and buildings is minimal, but the impact from the suspension of operation has now been reviewed.

Update 16-03-2011: Bij de Japanse kerncentrale Fukushima 1 lijkt zich een grote nucleaire ramp te voltrekken. Uit zeker twee reactoren stijgt stoom of witte rook op, wat vermoedelijk duidt op brand. Het hoge stralingsniveau rond het complex maakt hulpverleners het werken bijna onmogelijk. Werknemers van Fukushima 1, die koortsachtig proberen een nucleaire catastrofe af te wenden, moesten in de nacht van dinsdag op woensdag zelfs kortstondig worden geëvacueerd wegens een scherpe piek in het stralingsniveau.

De gevolgen van een eventuele nucleaire ramp zijn ook een bedreiging voor de bedrijfsvoering van Tokyo Disney Resort. Het resort ligt namelijk op 200 km afstand van de kerncentrale Fukushima 1 en valt daardoor binnen het gebied dat te maken zou kunnen gaan krijgen met verhoogde straling. Het Franse ASN (Autorité de Surêté Nucléaire) heeft het ongeluk inmiddels ingedeelt in niveau zes, het op één na hoogste niveau voor nucleaire rampen.

Update 18-03-2011: Het Japans atoomagentschap heeft het alarmniveau voor de ramp in kerncentrale Fukushima I verhoogd van vier naar vijf. Dat meldde de VN-atoomwaakhond IAEA vrijdag. De zogeheten INES-schaal voor nucleaire rampen loopt van een tot en met zeven:

Niveau 7: Zeer groot ongeluk. De hoogst mogelijke schaal. De kernramp bij Tsjernobyl in 1986 valt als enige in deze hoogste categorie.

Niveau 6. Ernstig ongeluk. Volgens het Franse ASN is ‘Fukushima I’ van dit kaliber. Enige andere incident van deze schaal was in de Sovjet-Unie in 1957.

Niveau 5: Ongeluk met bredere gevolgen. Gedeeltelijke meltdown van kerncentrale Three Mile Island in de VS in 1979 staat op dit niveau. De Japanse autoriteiten schalen de problemen bij Fukushima I hier in.

Niveau 4: Ongeluk met lokale gevolgen.

Niveau 3: Ernstig incident.

Niveau 2: Incident.

Niveau 1: Probleem.

Niveau 0: Afwijking. Heeft geen gevolgen voor de veiligheid.

Update 22-03-2011: Volgens bronnen binnen Tokyo Disney Resort, zal het resort in de loop van april haar deuren weer gaan openen. Vanwege de aanhoudende dreiging van een nucleaire crisis, de vele naschokken en de beschadigde transportverbindingen, is het voor OLC niet mogelijk om het resort eerder ter openen, ondanks de goede staat van de parken zelf. Een definitieve datum is echter nog niet bekend gemaakt.

Update 13-04-2011: Tokyo Disney Resort heeft besloten om vanaf vrijdag 15 april één van de parken weer te openen voor het publiek. Tokyo Disneyland zal vanaf vrijdag echter iedere dag om 18:00 uur sluiten om zo mee te helpen aan het besparen van energie. Tokyo Disney Sea blijft vooralsnog gesloten. Ook de resort hotels zullen langzaam maar zeker naar volledige capaciteit worden geopend.

Update 16-04-2011: De Japanse website Jiji.com maakte een reportage van de heropening van Tokyo Disneyland. Maar liefst 10.000 bezoekers stonden te wachten om het grootste park van Tokyo Disney Resort te betreden. Uit de beelden blijkt dat er weinig zichtbare schade aan het resort is, maar dat nog niet alle attracties open zijn. De komende tijd zullen alle faciliteiten één voor één op een normaal operationeel niveau worden gebracht.

Voor ieder verkocht entreeticket en iedere geboekte hotelkamer doneert Tokyo Disney Resort respectievelijk 300,- yen (2,50 euro) en 1000,- yen (ruim 8,- euro) aan het Japanse Rode Kruis ten behoeve van de ramp. Magic has returned to Tokyo!

Ook CNN International maakte een (Engelstalige) reportage over de (her)opening van Tokyo Disneyland. Let op de reacties van de bezoekers als de Disney Figuren (en dan met name Mickey) hen bij de toegangspoortjes komen begroeten. Pure Disney Magic!

EuroNews was ook aanwezig om een kleine reportage te maken. Ook hier weer beelden van emotionele Japanners die Mickey en z’n vriendjes eindelijk weer in hun armen konden sluiten.

NHKWorld maakte de volgende reportage:

Update 20-04-2011: Vandaag maakte het resort bekend dat Tokyo DisneySEA op donderdag 28 april weer zal opengaan voor het publiek. Vorige week opende Tokyo Disneyland al beperkt haar deuren, maar ook dit park zal vanaf 28 april weer volledig operationeel zijn (met openingstijden tot 22:00 uur, in plaats van de huidige 18:00 uur). De festiviteiten voor de 10e verjaardag van Tokyo DisneySEA zullen echter worden uitgesteld, al zal de nieuwe Fantasmic! show en een nieuwe meet & greet locatie voor de Disney figuren ook al vanaf 28 april te zien zijn.

Met deze mededelingen komt een einde aan de live berichtgeving van DLRP Fan Blog over de gevolgen van de ramp in Japan voor Tokyo Disney Resort.

Bronnen: Mousekingdom, DisneyBrit, MiceChat, Disney and more, Nu.nl

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

2 04 2011
nout

weet je al wanneer het park op gaat disney tokyo?

3 04 2011
Lars

Hoi Nout,

Het is momenteel onduidelijk wanneer Tokyo Disney Resort z’n deuren weer opent voor het publiek. Het resort heeft nauwelijks schade opgelopen door de aardbeving en tsunami, maar door de aanhoudende nucleaire crisis heeft het management besloten om tot narder order gesloten te blijven. Zodra er meer informatie (of een openingsdatum) bekend wordt gemaakt, plaats ik dat hier.

Groetjes,
Lars

15 04 2011
Lars

Inmiddels is Tokyo Disneyland sinds vandaag weer open. Tokyo Disney Sea blijft voorlopig nog gesloten. Zie het artikel voor de updates en de eerste beelden uit Tokyo Disneyland na de (her)opening.
%d bloggers liken dit: