Aandelenkoers Euro Disney S.C.A. explodeert

17 02 2011

Sinds afgelopen dinsdag is de koers van het aandeel “Euro Disney S.C.A.” (de resort operator voor Disneyland Paris) uit z’n voegen gesprongen. De stijging is zo fors dat de “l’Autorité des Marchés Financiers” (AMF; vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten in Nederland) het aandeel meerdere malen heeft laten stil leggen. Het aandeel staat nu onder supervisie en wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Als we even terug kijken naar vorig week, dan zagen we dat het aandeel op 7 februari op 4,50 euro stond. Een dag later vond de publicatie plaats van de Q1 2011 kwartaalcijfers. Die cijfers waren, voor de huidige situatie waarin het resort nu verkeerd, erg goed. Dit resulteerde in een stijging naar 5,28 euro op 8 februari en een verdere stijging naar 6,55 euro op 9 februari. Een dergelijke stijging is hoog, maar verklaarbaar door de goede jaarcijfers. Vervolgens bleef het aandeel tot en met 14 februari stabiel op 6,11 euro per aandeel.

De afgelopen 3 dagen sprong het aandeel echter uit z’n voegen tot 7,19 euro op 15 februari, 8,96 euro op 16 februari en momenteel 9,96 euro om 14:35 uur. Het aandeel heeft zelfs even op 10,75 euro gestaan. Daarbij werden er ongekende grote hoeveelheden transacties uitgevoerd. Op het moment dat ik dit artikel schrijf (14:35 uur), staat het handelsvolume op maar liefst 4.225.443 (4,2 miljoen) transacties. Reden voor de AMF om het aandeel scherp in de gaten te houden.

Inmiddels gaan er diverse geruchten de ronde over wat hier de mogelijke oorzaak van zou kunnen zijn. Een woordvoerder van Euro Disney S.C.A. heeft aangegeven dat ook zij momenteel niet weten waarom het aandeel opeens zo fors stijgt. Dat kan een variant zijn op ‘geen commentaar’, wat betekend dat ze wel degelijk weten wat er aan de hand is, of ze weten het echt niet. Mogelijke verklaringen (let op, dit zijn slechts speculaties):

  • Nieuwe investeerders hebben informatie dat Euro Disney S.C.A. snel winstgevend zal worden en willen profiteren van de lage koers
  • Bestaande investeerders willen Euro Disney S.C.A. een forse impuls geven na de goede kwartaalcijfers
  • Overname van Euro Disney S.C.A. door een andere partij (kan alleen The Walt Disney Company zelf zijn)

De komende tijd zal er vast en zeker meer duidelijkheid komen over de huidige koersontwikkelingen. Blijf DLRP Fan Blog volgen voor het laatste nieuws!

Bron: EuroInvestor.nl

Advertenties

Acties

Informatie

8 responses

18 02 2011
Disneyland Parijs reizen

Je doet goede zaken gozer ;-) Michiel Veenstra heeft je geRetweet.

Ik ben geschokt dat de aandelen zo zijn gestegen! Is dit de vage kracht van aandelen? Of is er meer aan de hand? Keep on following :D

Grtz,

18 02 2011
DisneyBoy

mischien was het gewoon speculatie op alle geruchten, aangezien de koers vandaag begint te zakken, zullen het moeten afwachten

18 02 2011
Rieneman

Ik hoop echt dat we wel iets te horen krijgen voor 4 maart!

Maar stel hé: The Walt Disney Company neemt DLP over.. Dan heeft het gigantische gevolgen lijkt me toch? Niet alleen heeft Disneyland Parijs dan veel meer geld tot haar beschikking voor renovaties en uitbreidingen. Ik neem aan dat ook de “kwaliteit” van de andere parken wordt vertaald naar “ons” park! Het wordt nog amerikaanser.. en dat lijkt mij een groot pluspunt! (shows in het engels :P)

17 02 2011
DisneyBoy

dat het snel winstgevend zou zijn, dat lijkt me onwaarschijnlijk.

bestaande investeerders die euro disney een impuls willen geven, zou kunnen, maar moet wel mogen van de franse wet, walt disney mag ook niet zomaar
geld investeren.

een overname door walt disney? waarom zouden die dat doen, ze ontvangen elk jaar vele miljoenen van euro disney, dus waarom ze overnemen?
+ zou dat wel mogen van de franse wet? dacht het niet.

een overname door een andere partij lijkt me dus ook onwaarschijnlijk.

17 02 2011
Lars

Niets is onmogelijk en je weet niet wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Dit blijft natuurlijk speculatie, maar het komt ergens vandaan.
The Walt Disney Company (TWDC) ontvangt inderdaad geld van Disneyland Paris (DLP), maar al sinds 2009 worden de meeste royalties en licenties doorgeschoven naar volgende fiscale jaren en omgezet naar een lange termijn schuld (zie de jaarverslagen van 2009 en 2010 voor de exacte bedragen).
DLP kan die bedragen namelijk niet meer in één keer ophoesten. Ze hebben een enorme schuld en daar zijn allemaal afspraken over gemaakt wanneer en hoeveel daarvan moet worden terug betaald. Met TWDC is een regeling getroffen dat een groot gedeelte van de royalties op bijvoorbeeld Disney merchandise omgezet mag worden naar een schuld en hoeft daardoor niet in hetzelfde jaar betaald te worden.
TWDC is één van de grote schuldeisers van DLP en als zij het Franse bedrijf volledig in handen krijgen, kunnen ze dat compenseren met de winst. De vraag is of dat kan en mag inderdaad, maar DLP heeft al twee keer eerder een volledige herstructurering van de ‘groep’ Euro Disney S.C.A. achter de rug. Een derde is niet uitgesloten.

Nieuwe geruchten geven aan dat er mogelijke Aziatische investeerders klaar staan om geld in DLP te pompen. Het moet nog blijken of dat klopt, maar er is van alles gaande! Ben reuze benieuwd.

17 02 2011
Christophe

Stel je voor dat euro disney s.c.a. wordt overgenomen door the walt disney company!! Dat zou de max zijn, zeker nu met Bob Iger aan de macht.

17 02 2011
Lars

Als dat gebeurt, dan hang ik de vlag uit! Maar goed, niet te vroeg juichen, misschien maken we hier wel van een mug een olifant. We zullen de officiële verklaringen moeten afwachten.
Op 4 maart is in ieder geval de General Shareholders Meeting in het Convention Centre van Disney’s Hotel New York. In de voorpublicaties die ik heb ontvangen, staat in ieder geval niets opzienbarends in wat de huidige koersstijging kan verklaren.

17 02 2011
Tweets that mention Aandelenkoers Euro Disney S.C.A. explodeert « DLRP Fan Blog -- Topsy.com

[…] This post was mentioned on Twitter by Michiel Veenstra, Yul Zengerink. Yul Zengerink said: RT @michielveenstra: Aandelenkoers Euro Disney S.C.A. explodeert: http://t.co/RZTdmc2 […]
%d bloggers liken dit: