Jaarcijfers 2010: hogere omzet, nog steeds verliesgevend

17 11 2010

Op 10 november 2010 maakte Euro Disney S.C.A. (de resort operator van Disneyland Paris) zijn jaarcijfers over 2010bekend. Het zal niemand verbazen dat de resultaten nog steeds negatief zijn. In 2010 werd een netto verlies geleden van 45,2 miljoen euro, tegenover een verlies van 63,- miljoen in 2009. Dat is een verbetering ten opzichte van 2009, maar nog altijd een verlies. De bezoekersaantallen kwamen lager uit, waarbij de teller bleef steken op 15 miljoen bezoekers per jaar. De bezettingsgraad voor de 7 Disney Hotels daalde naar 85,4%. In totaal stegen de inkomsten met 3,9%. De kosten stegen met 3,1% door de inflatie en vastgoed verkoop. In totaal heeft het resort nu 400,3 miljoen euro cash in kas. Dat is een stuk hoger dan de 340,3 miljoen euro cash in 2009, met name vanwege de verkoop van vastgoed en een hoger werkcapitaal door het vooruitschuiven van schulden.

Chief Executive Officer van Euro Disney S.C.A., Philippe Gas, zegt hier het volgende over:

 “In a year marked by the difficult economic context and challenging travel conditions, we achieved 15 million in attendance at our parks and 85% occupancy in our hotels, remaining Europe’s number one tourist destination. Resort revenues were stable versus the prior-year, as an increase in guest spending offset lower attendance and occupancy. Total revenues ended the year up 4%, reflecting increased real estate revenues from a property sale in Val d’Europe.

During our second semester, we launched Disney’s New Generation Festival and saw a marked improvement in both attendance and hotel occupancy, while growing guest spending. In August, we opened Toy Story Playland, with three new attractions in the Walt Disney Studios Park, bringing the magic of these popular Toy Story films to life. Iconic Disney-themed attractions and entertainment, together with great guest service delivered by our Cast Members, continue to create magical moments for our guests.

On September 14, we signed an important amendment to our existing partnership agreement with the State and other public parties, which outlines the future development of Disneyland Paris and the town of Val d’Europe. This amendment marks a significant milestone in the history of our company, and enhances our ability to further develop the Resort and surrounding area over the next twenty years.”

Een fiscaal jaar voor Euro Disney S.C.A. loopt van 1 oktober t/m 30 september. Aangezien de piek van de economische crisis eind 2009 werd bereikt, zijn vooral de cijfers van het eerste kwartaal (1 oktober 2009 t/m 31 december 2009) zeer slecht. In het derde kwartaal (1 april 2010 t/m 30 juni 2010) zagen we echter flink herstel met meer omzet en meer bezoekers. De slechte resultaten van het eerste en tweede kwartaal konden echter niet volledig worden goedgemaakt.

Bijzonderheden uit de huidge jaarcijfers zijn verder dat de gemiddelde spenderingen per bezoeker stegen naar 45,30 euro ten opzichte van 44,22 euro in 2009. Ook de gemiddelde spenderingen per kamer steeg naar 209,78 euro ten opzichte van 201,24 euro in 2009. De omzet uit de themaparken daalde naar 685,3 miljoen euro vanwege de lagere bezoekersaantallen, terwijl de omzet van de Disney Hotels & Disney Village steeg  naar 480,2 miljoen euro vanwege een hogere dagelijkse kamerprijs en uitgaves gerelateerd aan eten en drinken.

Vanwege de verkoop van een winkelcentrum in Val d’Europe werd er op vastgoed gebied een omzetstijging geboekt van 41,9 miljoen euro. Er kon in 2010 niet worden voldaan aan de volgende betalingen: Licentie kosten aan ‘The Walt Disney Company’ (25,- miljoen euro) en rente aan ‘Caisse des dépôts et consignations’ (15,1 miljoen euro). Deze kosten worden omgezet in langetermijn schulden. Tevens moet er nog eens 5,1 miljoen euro aan rente worden betaald aan  ‘Caisse des dépôts et consignations’. Deze betaling is vooruitgeschoven naar het eerste kwartaal van 2011. In totaal komen de uitgestelde betalingen uit op 45,2 miljoen euro en Euro Disney S.C.A. zal met zijn geldschieters een overeenkomst moeten sluiten over hoe en wanneer deze schulden terug betaald moeten worden. Als er geen overeenkomst wordt bereikt, dan zal het investeringsbudget in 2011 dalen met 25,- miljoen euro. Het is de verwachting dat er in 2011 echter genoeg cash in kas zal zijn om aan deze voorwaarden te voldoen.

Samenvattend zien we dat Disneyland Paris een moeilijk jaar achter de rug heeft, waarbij de piek van de economische crisis volledig in het huidige fiscale jaar viel. Vanwege bemoedigende cijfers van het derde kwartaal in 2010, is de verwachting dat het dieptepunt is bereikt en de omzet volgend jaar verder zal stijgen. Of dat genoeg is om uit de schulden te komen, is nog maar de vraag.

In 2011 zien we de start van Magical Moments Festival, de opvolger van het huidige New Generation Festival, met nieuwe meet & greet momenten, kleine happenings, shows en een gewijzigde parade.

Download het volledige rapport door hier te klikken (Engelstalig; PDF).

“Disneyland will never be completed. It will continue to grow as long as there is imagination left in the world.”Walt Disney

Bron: Euro Disney S.C.A.

Advertenties

Acties

Informatie

6 responses

25 11 2010
gerben

Ja zoiezo fransen zijn te arrogant haha, ik vind het namelijk verschrikkelijk irritant dat sommige attracties in het frans zijn. Met name tower of terror, ik heb hem wel gehoord in het engels en dat kunnen ze aanzetten maar doen ze niet zo snel. Zelfs niet als er zo’n Nederlandse invasie is in de vakanties ;-) Hmm ik vind de locatie prima, alleen vanuit het oogpunt van disney hadden ze beter voor spanje kunnen kiezen ook al is dit minder centraal het weer is wel stukken beter. Dit verhoogt niet alleen bezoeken maar vermindert ook onderhoud. Ja op dat gebied blijf ik een zeurende hollander ik wil een wok restaurant zien ;-)

Groetjes Gerben

20 11 2010
gerben

Het blijft me verbazen hoe slecht Disneyland resort Parijs financieel draait. Ik ben een groot Disney fan en heb het anual report van Disney er is op nageslagen en zie dat parks en resorts een omzet hebben van tussen de 10 en 11 miljard met een winst voor belastingen en afschrijvingen van tussen de 1.4 en 1.8 miljard. De parken in Amerika draaien dus veel beter als Parijs, heel vreemd

20 11 2010
Lars

Hey Gerben,

Het is niet zo vreemd dat DLP verliesgevend is. De Amerikaanse Disney Resorts krijgen direct steun van The Walt Disney Company. Disney’s California Adventure ondergaat momenteel een forse uitbreiding ter waarde van 1,5 miljard dollar. Magic Kingdom in Florida krijgt de Fantasy Forest Expansion voor 250 miljoen dollar.
Disneyland Paris wordt beheert door een Frans bedrijf (Euro Disney S.C.A.) waarvan The Walt Disney Company aandeelhouder is. Het is echter volgens de Franse wet verboden voor een buitenlands bedrijf om direct geld te geven, waardoor ze zichtzelf moeten bedruipen. Daarnaast heeft het resort ook gewoon pech gehad. De 2nd gate (Studios Park) ging open in 2002, toen de aanslagen in New York nog vers in het geheugen zaten en de hele reisbranche op z’n gat lag. Ze hadden gehoopt op dubbel zoveel bezoekers (en dus inkomsten), maar het werd zelfs minder. Enorme verliezen waren het gevolg. Er moest tot twee keer toe een noodconstructie worden gevormd door de banken en aandeelhouders om het resort van de ondergang te redden. Dit blijft DLP tot de dag van vandaag achtervolgen en daar zullen ze niet snel onderuit komen. Ze zullen echter nooit failliet gaan. Het resort is daarvoor veels te belangrijk voor zowel de Europese toeristenindustrie, als Disney zelf.

Groetjes,
Lars

20 11 2010
gerben

Hey lars, Thx voor je lange reactie !.

Als ik lees dat ze dubbele bezoekers verwachten begrijp ik de verliezen ;-) wat jij zegt over disneyland california kan natuurlijk wel waar zijn, echter een investering zijn van 1,5 miljard kan als je weet dat het park ook winst gevend is. Disney zal als bedrijf niet zo gek zijn om de parken te gebruiken om al hun winst in te pompen en er niks voor terug te krijgen. De disney parken waren verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de winsten van Disney in 2009 . Dat DLRP nooit failliet zal daar heb je zeker gelijk in. Alleen ik heb dus ook aandelen SCA en dan zie ik toch dat ze dit jaar wederom alleen maar meer schulden aantrekken. En dat ze vastgoed verkopen om dit nog een beetje te verbloemen, want het verkopen van vastgoed is een korte termijn beslissing in mijn ogen. Ik ben een groot fan van Disney en het doet me dan ook wel pijn om te zien dat ze sommige stukken van DLRP verwaarlozen. 3 jaar geleden ben ik naar WDW geweest en dat is toch echt andere koek ;-) ik als jongen van 21 toen der tijd ben met 31 karakters op de foto geweest om dat er simpel weg geen rijen voor stonden :-D en ook de landscaping daar is echt geweldig. Maar als je het mij vraagt is dat ook een loonkosten vraagstuk. Wat ik me afvraag hoe denk jij over het eten in DLRP ? in mijn ogen is dit veel te Amerikaans en missen ze hier veel kansen bij de fransen.

Groetjes Gerben

21 11 2010
Lars

Hey Gerben,

Disney pompt niet alleen geld in haar resorts die winstgevend zijn. Kijk maar naar de komende grote uitbreidingen van Hong Kong Disneyland. Die hadden afgelopen jaar maar liefst 165 miljoen dollar verlies geleden (het kan dus nog altijd slechter). In dit resort pompt Disney wel enorm veel geld om het park fors uit te breiden. Daar kan dat. In Frankrijk is dat wettelijk niet toegestaan. Ik blijf er echter bij dat, ondanks de crappy wetgeving, Parijs de juiste locatie is voor het Europese Disney resort.
Ik eet altijd in table service of buffet service restaurants in het Disneyland Park of Disney Village. De kwaliteit vind ik prima en het is juist goed dat het Amerikaanser is. Het is immers een Amerikaans moederbedrijf en daarbij hoef je maar naar Parijs te gaan als je de echte Franse keuken wilt proeven. Ik snap wel wat je bedoelt, maar voor mij hoeft dat niet perse. Ik heb het idee dat de Fransen nog altijd ‘iets hebben’ tegen DLP. Ze zien het nog altijd als een Amerikaans concept dat Franrkijk is ‘binnengedrongen’. Die houding staat mij niet aan en snap ik ook niet. Maar ja, ik snap zoveel van de Fransen niet ;-)

Groetjes,
Lars

17 11 2010
Disneyland Parijs reizen

Thanks voor deze geweldige samenvatting.

Schijnbaar gaat het toch wel goed met de boekingen aangezien ze na 5 jaar de commissie structuur voor verkopen ineens omlaag gooien…
%d bloggers liken dit: