Interview Telegraph met Disneyland Paris CEO Philippe Gas

15 10 2010

In een zeldzaam interview met de Britse krant Telegraph, legt Disneyland Paris CEO Philippe Gas uit hoe het momenteel zit met de financiële situatie van het resort en de toekomstplannen voor de themaparken.

Allereerst wordt er door Gas ingegaan op de kritiek over de bouw van het tweede themapark (Walt Disney Studios Park) in 2002. Hij zegt daarover dat de bouw van dit tweede park in die tijd noodzakelijk was om verder te kunnen groeien. Het park moet worden gezien als een investering op de lange termijn. Gas geeft aan dat het niet mogelijk is om een vijf- of tienjarenplan te maken voor Disneyland Paris. Er moet gekeken worden naar de lange termijn, in dit geval t/m het jaar 2035.

Euro Disney S.C.A., de resort operator, heeft momenteel een schuld van 1,9 miljard euro. Gas geeft aan dat ernaar wordt gestreeft om deze schuld met 25% te verminderen in 2013. Er zijn plannen om het Walt Disney Studios Park ‘significant uit te breiden’ en er wordt al gekeken naar de eventuele bouw van een derde themapark. Gas laat weten dat de resort operator momenteel voldoende cash geld in bezit heeft om de schuld af te betalen, de aanstaande uitbreidingen te financieren en de bestaande attracties te onderhouden. Berichten die een tijd geleden in de media verschenen dat er bijna niet meer voldaan kon worden aan de betalingsverplichtingen, blijken hierdoor onjuist.

Het uitstrijken van betalingen over een langere periode is een goede manier om geld over te houden om de dagelijkse operationele kosten te kunnen betalen. Het resort heeft nog 26 jaar om de schuld af te betalen, maar dit is niet het hoofddoel, laat Gas weten. Het doel is om de winstgevendheid vast te houden.

Verder wordt er ingegaan op de staking van een deel van het personeel in december vorig jaar vanwege de voorgenomen bevriezing van de salarissen en de zelfmoorden van twee medewerkers daarna. Gas zegt hierover dat de berichtgeving van de pers ‘misleidend’ was. Er bleek slechts één vakbond tegen de voorgenomen bevriezingen van de salarissen te zijn. De zelfmoord van twee medewerkers was niet gerelateerd aan Disneyland Paris, maar is een algemeen probleem in Frankrijk. Gas geeft wel aan dat hierdoor de verantwoordelijkheid van het bedrijf voor de medewerkers belangrijk is.

Hoog op de agenda staat de uitbreiding van het Walt Disney Studios Park tot een volwaardige ‘één-dag beleving’. Het park is momenteel te klein voor veel bezoekers om een hele dag in te vertoeven. De toevoeging van extra attracties en restaurants is daarbij essentieel. Daarnaast wil Gas graag nieuwe Disney karakters toevoegen aan het park, zoals Cars en Ratatouille. Deze laatste opmerking is opvallend. Lezers van DLRP Fan Blog weten al langer dat het resort momenteel bezig is met de ontwikkeling van de nieuwe Ratatouille attractie in het Walt Disney Studios Park, maar tot dusver hield het management z’n lippen stijf op elkaar om de focus te leggen op het onlangs geopende Toy Story Playland. Hierbij dus een ‘semi-bevestiging’ van Philippe Gas dat deze attractie naar Parijs komt, waarbij hij zelfs zegt dat Ratatouille ‘perfect’ past vanwege Parijs. Het feit dat er tevens wordt aangegeven dat er extra restaurants gepland zijn in het Studios Park, wijst op Ratatouille. Geruchten gaan al langer dat er bij deze attractie een nieuw (table service) restaurant gebouwd gaat worden.

Verder wordt er kort gesproken over de bouw van nieuwe huizen in Marne La Vallée en de ontwikkeling van Les Villages Nature in samenwerking met Piere & Vacances SA (eigenaar van Center Parcs).

De beslissing over de bouw van een derde themapark moet niet vóór 2020 verwacht worden, maar kan wel al eerder beginnen als de werkzaamheden in het Studios Park eerder zijn afgerond. Gas heeft verder de pech dat hij tot twee keer toe CEO is geweest ten tijde van economische crisis. Tijdens zijn huidige periode is vooral de winter van 2009 een periode geweest die hij kan missen als kiespijn. Verder is Disney Parks & Resorts momenteel aan het bekijken of er andere ‘stedelijke ontwikkelingen’ kunnen worden ontplooid. Er moet dan vooral gedacht worden aan gethematiseerde retail parken, zoals Disney Village, in een grote stad.

Bron: Telegraph.co.uk

Advertenties

Acties

Informatie
%d bloggers liken dit: