Disneyland Paris tekent nieuw contract met overheid

14 09 2010

In januari van dit jaar berichtte DLRP Fan Blog al over het contract (“Avenant a là Convention”) dat Disneyland Paris met de (lokale) overheid had gesloten over het bezit van grond en de totale ontwikkeling van het gebied. Dit contract stamt nog uit de tijd dat er nog met de bouw van het resort begonnen moest worden. Op 24 maart 1987 werd dit contract getekend door Euro Disney S.C.A., de Franse Staat, Ile-de-France, Seine-et-Marne en Marne-La-Vallée. In het kort verplichtte Disneyland Paris zich met dit contract om het resort structureel uit te breiden. Hierdoor moest er vroegtijdig worden begonnen met de bouw van het tweede themapark (Walt Disney Studios Park) en zou, volgens het originele contract, uiterlijk in 2017 moeten worden begonnen met de bouw van een derde themapark. Na jarenlang onderhandelen is het contract nu flink gewijzigd, want de deadline van 2017 gaat het resort in de huidige financiele situatie niet halen. De hoofdpunten uit het nieuwe contract, dat vandaag van kracht wordt en in 2030 zal aflopen, zijn:

  • De verdere ontwikkeling van het huidige resort met horeca faciliteiten (denk aan hotels, uitbreiding Disney Village, etc.) en de mogelijkheid om een derde themapark te bouwen. Dit alles om de sterke toeristische positie van de regio Marne-La-Vallée te behouden en te versterken.
  • De verdere stedelijke ontwikkeling van het Val d’Europe gebied door economische ontwikkelingen en het scheppen van banen in de regio Parijs-Oost. Hierbij wordt de integratie van nieuwe bevolkingsgroepen gestimuleerd door nieuwe woningen als onderdeel van het Masterplan voor de regio Ile-de-France.
  • De ontwikkeling van een nieuwe toeristische bestemming in samenwerking met Piere & Vacances (eigenaar van Center Parcs): Les Villages Nature de Val d’Europe. Op basis van duurzame ontwikkeling zal dit project worden uitgestreken over 20 jaar met een totale oppervlakte van 500 hectare. Hierdoor wordt de totale oppervlakte van het resort vergroot van 1943 hectare tot 2230 hectare. Dit project zal 1,8 miljard euro gaan kosten.
  • In totaal wordt er verwacht dat al deze ontwikkelingen moeten zorgen voor een investering van diverse partijen van 8 miljard euro in de periode t/m 2030.
  • De potentiële werkgelegenheid stijgt hierdoor naar 70.000 directe en indirecte banen die te maken hebben met Disneyland Paris. Momenteel heeft het resort 56.000 directe en indirecte banen.

Het is goed nieuws dat het management van Disneyland Paris er met de Franse overheid is uitgekomen over een versoepeling van het contract. Vooral de verschuiving van de deadline van 2017 naar 2030 is pure winst voor het resort en geeft weer ruimte om ‘op adem te komen’. Dat wil overigens niet zeggen dat een eventuele derde themapark pas in 2030 het levenslicht zal zien. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit al eerder worden gebouwd, maar het is goed dat er nu meer spelingsruimte is gecreëerd.

Klik hier om het document, waarin de wijzigingen van het contract worden vermeld, te downloaden (PDF; Franstalig).
Klik hier om het document, waarin de wijzigingen van het contract worden vermeld, te downloaden (PDF; Engelstalig).

Bron: Euro Disney S.C.A. (Corporate Disneyland Paris)

Advertenties

Acties

Informatie
%d bloggers liken dit: