TEA 2009 Theme Index

27 04 2010

De TEA (Themed Entertainment Association) en AECOM hebben de ‘2009 Theme Index’ bekend gemaakt. Deze lijst bevat de bezoekersaantallen van alle grote themaparken over de hele wereld. Het moge duidelijk zijn dat 2009 een moeilijk jaar was voor de attractieparken. De recessie was overal voelbaar en zorgde ervoor dat de bezoekersaantallen onder druk kwamen te staan. Ondanks dat de consument minder geld uitgaf, hield de branche zich toch goed staande ten op zichte van andere industriën.

De cijfers over 2009 laten een apart beeld zien. Daar waar de Disney parken, met uitzondering van het resort in Tokyo, een stijging van de bezoekersaantallen laten zien, blijkt dat de overige parken over de gehele linie moeten inleveren. TEA wijdt dit aan de succesvolle marketing campagnes van Disney om de bezoekersstroom op pijl te houden of zelfs te laten stijgen. In totaal bezochten in 2009 maar liefst 119,1 miljoen bezoekers de Disney parken wereldwijd. De top 25 ziet er zo uit:

TEA 2009 Theme Index (wereldwijd)

TEA 2009 Theme Index (wereldwijd)

De eerste 8 plekken worden allemaal bezet door Disney parken. Aanvoerder van de lijst is ‘Magic Kingdom’ in Walt Disney World Resort Florida. Het hoofdpark van het grootste entertainment resort ter wereld noteerde een stijging van 1% ten opzichte van 2008.

Opvallend zijn verder de flinke stijgingen van de beide parken van Disneyland Resort California. Disneyland steeg 8% en Disney’s California Adventure steeg zelfs 9,5%. Dit is onder andere te danken aan de ‘Summer Nightastic’ promoties tijdens het afgelopen zomerseizoen. Wegens dit succes wordt ‘Summer Nightastic’ dit jaar ook ingezet in Walt Disney World.

Verder nog goede cijfers uit Hong Kong. Ondanks dat Hong Kong Disneyland niet voorkomt in de top 25, stegen de bezoekersaantallen met 2% en dat is goed nieuws voor het kwakkelende resort. Directe concurrent Ocean Park zag een daling van 4,6%. Met de forse uitbreidingsplannen in het verschiet, heeft Hong Kong Disneyland Resort de weg naar boven weer gevonden.

Disney’s grootste concurrent, Universal, moest flinke klappen incasseren. Universal Orlando zag zijn twee parken achteruit gaan met 12% voor Universal Studios en 13,8% voor Islands of Adventure. Aan aan de westkust ging het niet veel beter. In California zag Universal Studios Hollywood een daling van 6% in bezoekersaantallen. De top 20 van de Amerikaanse attractieparken laat voor Disney een mooi plaatje zien. Alle Disney parken stijgen, terwijl de rest moet inleveren:

TEA 2009 Theme Index (Amerika)

TEA 2009 Theme Index (Amerika)

De daling van de beide parken in Tokyo Disney Resort is te wijten aan het feit dat in 2008 het 25-jarig bestaan werd gevierd. Dat jaar trok een flink aantal extra bezoekers, die blijkbaar in 2009 niet allemaal zijn terug gekomen.  Tokyo Disneyland ging 4,5% achteruit en ook Tokyo DisneySEA zag 4% minder bezoekers door de poorten gaan.

Kijken we dan naar Disneyland Parijs, dan zien we dat beide parken een lichte stijging laten zien. Disneyland Park stijgt 0,4% en Walt Disney Studios Park stijgt 1,6%. Het tweede park in Parijs komt in totaal uit op 2.655.000 bezoekers en komt daarmee niet voor in de wereldwijde top 25. In de Europese lijst staat dit park op de 8ste plek. Kijken we naar de top 20 van Europese attractieparken, dan zien we dat Disneyland Park eenzaam aan de top staat:

TEA 2009 Theme Index (Europa)

TEA 2009 Theme Index (Europa)

Verder kunnen we nog melden dat onze nationale trots in Kaatsheuvel, De Efteling, een stijging noteert van maar liefst 25%. Dit komt voornamelijk door de opening van De Vliegende Hollander en de uitbreiding van het Sprookjesbos. Met de komst van het vakantiepark Bosrijk dit jaar en de uitbreidingen in het park zelf (Joris & de Draak en de Sprookjesboom) laat het Nederlandse park zien te willen investeren en een goed beleid te voeren. Overigens is De Efteling niet het enigste Nederlandse park in de lijst. Ook Duinrell in Wassenaar is vertegenwoordigd op de 19e plaats, ondanks een lichte daling van de bezoekersaantallen.

Klik hier om het volledige rapport van de TEA over 2009 te downloaden.

Bron: Stitch Kingdom, TEA

Copyright Afbeeldingen: TEA

Advertenties

Acties

Informatie
%d bloggers liken dit: