Algemene Aandeelhoudersvergadering 17 Maart 2010

26 03 2010

Afgelopen week vond er op woensdag 17 maart weer de jaarlijkse Combined General Meeting (Algemene Aandeelhoudersvergadering) plaats in Disneyland Parijs. Als locatie werd er gekozen voor de CineMagique theaterzaal in het Walt Disney Studios Park. Diverse sprekers kwamen aan bod, waaronder Phillipe Gas, Chief Executive Officer van Disneyland Parijs. Voor de leek is het meerendeel van zo’n meeting niet interessant. Er worden voornamelijk financieel technische onderwerpen besproken. Toch wordt er ook informatie verstrekt die interessant is voor de fans.

Euro Disney S.C.A. Logo

Tom Fitzgerald, Executive Vice President & Senior Creative Executive voor Walt Disney Parks & Resorts, hield een presentatie met nieuwe foto’s en concept arts van Toy Story Playland. Lees en bekijk de volledige presentatie in dit artikel op DLRP Fan Blog.

Antoine Jeancourt-Galignani, Chairman of the Supervisory Board van Euro Disney Associes S.C.A., besprak een speciaal raport over transacties die in 2009 zijn gemaakt met gerelateerde bedrijven. Enkele interessante contracten komen hierbij naar voren:

Disney Destinations LLC

Tijdens de vergadering van 20 oktober 2008 werd er een overeenkomst gesloten met Disney Destinations LLC over de tweede fase van het Dynamic Distribution System (DDS R2) project. Disney Destinations LLC is onderdeel van The Walt Disney Company. Met de invoering van dit IT systeem wil Euro Disney Associes S.C.A. zijn verkoop & distributie upgraden en optimaliseren. De eerder ingevoerde eerste fase van dit systeem blijft gehandhaafd. De overeenkomst werd getekend op 17 november 2008 en is geldig voor een periode van 4 jaar (einddatum: 17 november 2012); het contract kan daarna worden verlengd voor een periode van 2 jaar en daarna nog 1 extra jaar.

Tijdens de vergadering van 11 februari 2009 werd er een overeenkomst gesloten met Disney Destinations LLC over het gebruik van het IT systeem van Walt Disney World. Het systeem zal worden gebruikt voor de Disney Hotels en moet zorgen voor een betere bezettingsgraad en omzetten van deze hotels. De overeenkomst werd getekend op 3 april 2009 en is geldig voor een periode van 5 jaar (einddatum: 3 april 2014); het contract kan daarna worden verlengd voor een periode van 2 jaar en daarna nog 1 extra jaar.

Tijdens de vergadering van 5 juni 2009 werd een bestaande overeenkomst verlengt met Disney Destinations LLC, waarin staat vermeld dat Engelstalige telefoontjes vanuit alle EU landen voortaan worden afgehandeld door het call center in Groot-Brittannië. Voorheen gingen alle Engelstalige telefoontjes van klanten buiten Groot-Brittannië, die arrangementen of tickets wilde boeken, via het call center in Frankrijk. De overeenkomst werd getekend op 5 augustus 2009 en is geldig voor een periode van 3 jaar vanaf 1 oktober 2009 (einddatum: 1 oktober 2012).

Euro Disneyland Imagineering S.A.R.L.

In de periode 2005 – 2009 liep er een contract tussen Euro Disney S.C.A. en Euro Disneyland Imagineering S.A.R.L., waarin die laatste optrad als project manager en supervisor voor de constructie van diverse attracties in diezelfde periode. De attracties die onder het originele contract vallen zijn: Buzz Lightyear Laser Blast (2006), Toon Studio Plaza (2007), Cars Quatre Roues Rallye (2007) en Crush’s Coaster (2007). Tijdens de vergadering van 13 juni 2007 werd een eerste paragraaf toegevoegd waarin de volgende attracties worden vermeld: The Twilight Zone Tower of Terror (2007), Hollywood Boulevard (2007) en Stitch Live! (2008). Tijdens de vergadering van 5 juni 2008 werd een tweede paragraaf toegevoegd vanwege de contructie van Playhouse Disney Live on Stage! (2009).

Het wordt interessant bij de toevoeging van een derde paragraaf tijdens de vergadering van 11 februari 2009. Hierin wordt Euro Disneyland Imagineering S.A.R.L. benoemd tot ‘chief constructor’ en ‘assistant constructor’ voor de nieuwe attracties en vergelijkbare projecten voor de komende 5 jaar. De overeenkomst werd getekend op 13 februari 2009 en verlengt het originele contract tot 1 jaar na de voltooing van de werkzaamheden onder deze derde paragraaf. In principe loop dit nieuwe contract dus af op 13 februari 2014, maar dat kan dus nog met 1 extra jaar worden verlengt totdat de lopende werkzaamheden klaar zijn.

Daarnaast wordt er tijdens diezelfde vergadering van 11 februari 2009 aangegeven dat The Walt Disney Company via Euro Disneyland Imagineering S.A.R.L. de bouw van nieuwe attracties, verbouwing van bestaande attraties en andere bouwplannen als een ‘service kan’ aanbieden. Indirect betekend dat, dat The Walt Disney Company betaald voor een nieuwe attractie en die dan als ‘service’ aanbiedt aan Euro Disney S.C.A. via een termijnbetaling. Interessant om te zien hoe deze ‘constructie’ uitgevoerd kan worden. Euro Disney S.C.A. hoeft dan niet telkens een lening aan te vragen bij de bouw van een nieuwe attractie, maar deze ‘op afbetaling’ kopen van The Walt Disney Company. Onderhandelingen hierover lopen nog.

Viering 20-jarig bestaan Disneyland Parijs

Meer informatie wordt niet gegeven, dus we krijgen vooralsnog geen contrete plannen voor nieuwe attracties te zien, maar het contract is getekend en de voorbereidingen zijn begonnen. Tijdens de meeting van afgelopen woensdag werd met geen woord gerept over de komst van de Ratatouille attractie, maar diverse bronnen geven aan dat de plannen voor deze nieuwe toevoeging in het Studios Park gereed zijn. De bouwtekeningen liggen klaar en er kan bij wijze van spreken vandaag nog worden begonnen met de bouw. De laatste, zeer belangrijke, hobbel moet echter nog overwonnen worden. De banken moeten immers toestemming geven voor de contructie van deze nieuwe attractie, die niet goedkoop zal zijn. De laatste interne informatie geeft aan dat Ratatouille in 2013 zijn deuren zal openen.

Die datum is op zich vreemd, want in 2012 viert het resort haar 20ste verjaardag. Disneyland Park wordt 20 jaartjes jong en het Walt Disney Studios Park bestaat dan alweer 10 jaar. Reden voor een groot feest, dat normaal bij alle Disney parken wordt gevierd met een nieuwe E-Ticket attractie. Denk aan de opening van het Walt Disney Studios Park bij het 10 jarig bestaan (2002) en de opening van The Twilight Zone Tower of Terror tijdens de 15e verjaardag (2007). Lang werd gedacht dat Ratatouille de E-Ticket attractie voor het 20 jarig bestaan zou worden. Blijkbaar is die nu een jaar doorgeschoven. Wat wordt dan de nieuwe attractie in 2012? Dat is vooralsnog onbekend en het is goed mogelijk dat er geen nieuwe attractie zal worden geopend in dat jaar. Dit alles heeft te maken met de financiele situatie van het resort.

Als ik naar mijn persoonlijke mening kijk, dan denk ik dat we het volgende kunnen verwachten (speculatie):

In 2012 wordt het 20-jarig bestaan gevierd met een specaal themajaar dat wordt uitgesteken over 2 jaar. Het eerste jaar (2012) ziet de opening van Star Tours 2.0, de upgrade van de bestaande attractie in het Disneyland Park. Het tweede jaar (2013) ziet de opening van de Ratatouille attractie in het Walt Disney Studios Park. De festiviteiten van het 20 jarig bestaan blijven ook dit jaar aanwezig, net als de viering van het 15 jarig bestaan. Ook dit evenement werd uitgesmeerd over 2 jaren. In 2012 zien we twee nieuwe parades in het Disneyland Park, de opvolgers van Disney’s Once Upon A Dream Parade en Disney’s Fantillusion Parade. Het Walt Disney Studios Park krijgt ook een nieuwe parade in de vorm van de Pixar Play Parade die naast de huidige Disney’s Stars ‘n’ Cars parade & show zal worden opgevoerd. Verder voorzie ik een nieuwe broadway show in het Videopolis Theater. Aangezien Aladdin The Musical dit jaar plaats moet maken voor Toy Story The Musical in Disney’s California Adventure, is het niet ondenkbaar dat Aladdin over twee jaar naar Parijs komt. Een volledig originele show is natuurlijk ook mogelijk.

We zullen moeten afwachten en totdat het resort zelf met informatie naar buiten komt, blijft dit allemaal speculatie. In ieder geval kunnen we vanaf augustus dit jaar gaan genieten van Toy Story Playland in het Walt Disney Studios Park.

Download het volledige ‘booklet’ van de Algemene Aandeelhoudersvergadering van 17 maart 2010 (Engelstalig; PDF).

Bron: Corporate Disneyland Paris

Advertenties

Acties

Informatie
%d bloggers liken dit: