Geruchten: Splash Mountain of Grizzly River Run in het Disneyland Park?

17 03 2010

Het Disneyland Park in Parijs is volgens velen het beste ‘Magic Kingdom’-stijl park ooit gebouwd door Walt Disney Imagineering (WDI). Toch mist het park een echte waterattractie, iets wat de beide Amerikaanse resorts en het resort in Tokyo wel hebben. We hebben het hier uiteraard over Splash Mountain. Gebaseerd op de Disney film ‘Song of the South’ uit 1946, maken we kennis met de personages Br’er Rabbit, Br’er Fox en Br’er Bear. In het kort gaat het verhaal over Br’er Rabbit, een ondeugend konijn, dat zijn huis in de ‘briar patch’ (dichte begroeiing van planten met uitstekende punten) verlaat op zoek naar zijn ‘laughing place’. Helaas voor Rabbit zitten zijn twee vijanden, Br’er Fox en Br’er Bear, achter hem aan en zijn vastberaden om ‘m te grazen te nemen. De rit is een combinatie van een darkride (inclusief Audio-Animatronics om het verhaal uit te beelden) en een waterride.

Splash Mountain

Splash Mountain

Al sinds de opening van Disneyland Parijs in 1992 gingen er geruchten de ronde dat Splash Mountain wel eens naar Parijs zou kunnen komen. Ondanks dat deze populaire waterattractie geen onderdeel uitmaakte van het Disneyland Park tijdens de opening, was er door Walt Disney Imagineering wel degelijk rekening gehouden met een eventuele latere komst van de attractie. De beoogde locatie ligt in Frontierland, naast het Chaparral Theater. Op dit moment ligt hier Frontierland Depot, het treinstation van de Disneyland Railroad. Voor de bouw van Splash Mountain zou dit station verplaatst moeten worden in noordelijke richting, naar een locatie tegenover Woody’s Roundup Village. De trein zal dan door de attractie (berg) heen gaan, zoals nu ook al het geval is bij Pirates of the Caribbean. De bezoekers kunnen instappen via de wachtrij aan de rechterkant van de berg. Hier is ook de toegang tot het verplaatste treinstation voorzien.

Splash Mountain blueprint in Parijs op Google Maps

Splash Mountain blueprint in Parijs op Google Maps

Het voordeel van Splash Mountain is dat er middels een speciaal watersysteem kan worden ingesteld hoe ‘nat’ de bezoekers worden. In de zomerperiode kan bijvoorbeeld de volle ‘splash’ worden ingesteld, waardoor bezoekers nat worden, terwijl in de winter het systeem zo kan worden aangepast dat bezoekers juist niet nat worden. In de zonnige resorts in Amerika is dit systeem niet direct nodig, maar met het natte en koude klimaat van Parijs, is dit systeem een must. Tokyo heeft een min of meer vergelijkbaar klimaat als Parijs en ook dit resort heeft een Splash Mountain attractie laten bouwen. Het nadeel is het forse prijskaartje. Dit is een grote E-Ticket ride met een combinatie van diverse attractiesystemen, een gigantische berg en veel thematisering. Wat het precies zou kosten om Splash Mountain in Parijs te bouwen is niet bekend, maar dit zal zeker 150-200 miljoen euro gaan kosten.

Niet alleen Splash Mountain was in beeld als attractie op die locatie. Grizzly River Run, een wildwaterbaan attractie in Disney’s California Adventure, was de tweede optie. Ook deze attractie bevat een berg, de Grizzly Peak met het uiterlijk van een grizzlybeer, maar die wordt niet door de attractie als zodanig gebruikt. Grizzly River Run kan het beste worden vergeleken met de Disney attractie Kali River Rapids uit Disney’s Animal Kingdom (Walt Disney World) of, korter bij huis, de Piranha uit De Efteling. De bezoekers worden in grote ronde rubberen boten omhoog getakeld en vervolgens in een wildwaterbaan gestort. Het voordeel van deze attractie is dat er geen bestaande gebouwen verplaatst of afgebroken hoeven te worden. Zelfs het treinstation in Frontierland kan op zijn plek blijven staan. De attractie zelf bevindt zich namelijk áchter de spoorlijn. De bezoekers kunnen instappen via de wachtrij die via een brug over het spoor loopt.

Grizzly River Run

Grizzly River Run

Het voordeel van Grizzly River Run is dus dat er niets afgebroken hoeft te worden, maar ook dat deze attractie goedkoper is dan Splash Mountain. De totale bouwkosten en onderhoudskosten vallen dus een stuk lager uit. Er is echter een groot nadeel, waardoor het hele plan ook nooit verder is gekomen dan de tekentafel. Net als bij Splash Mountain moet er rekening worden gehouden met het klimaat in Parijs. Het attractiesysteem van Splash Mountain kan daarop worden aangepast, Grizzly River Run niet. De bootjes kunnen namelijk niet worden ‘gecontroleerd’ tijdens de rit in de wildwaterbaan zelf. Er kan dus niet worden bepaald hoe ‘nat’ de bezoekers worden. Aangezien veel mensen in California compleet doorweekt uit die attractie komen, is het duidelijk dat Grizzly River Run geen werkelijkheid zal worden in Parijs.

Grizzly River Run blueprint in Parijs

Grizzly River Run blueprint in Parijs

De blueprint voor Grizzly River Run is gemaakt rond 1999. Dit is te zien aan de vermelding van ‘Pet Zoo’ (Critter Corral), het gebied waar nu Woody’s Roundup Village ligt en het feit dat het Chaparral Theater nog onoverdekt was. In 1998 is er een dak op gebouwd, vanwege het klimaat in Parijs. Er moet wel worden opgemerkt dat deze wijzigingen niet door WDI in Glendale zijn gemaakt, maar door EDLI (Euro Disneyland Imagineering, de Parijse tak van WDI) en DPED (Disneyland Paris Entertainment Department). Dit kan verklaren waarom er gebruikt is gemaakt van een ‘oude’ blueprint (met de situatie uit 1993), aangezien WDI in Glendale verantwoordelijk is voor de attracties en wellicht geen weet heeft van de wijzigingen sinds de opening.

Disneyland Parijs is dringend toe aan een waterattractie. Van de bestaande attracties in de overige resorts heeft Splash Mountain de meeste kans van slagen in Parijs. Het enige wat de komst van deze attractie in de weg staat is geld. Euro Disney, S.C.A., de resort operator van Disneyland Parijs, staat er momenteel financieel slecht voor. Het is dus afwachten in hoeverre zo’n dure attractie verantwoord is om te bouwen.

Bronnen: Magicforum, Disney and more, Wikipedia

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

25 07 2010
Quincy

Wat is er overigens waar van het gerucht dat er ook nog een 3e park komt in Parijs, vergelijkbaar met (voor zover ik weet) Disney’s Animal Kingdom?

^^
Dit lijkt mij heel erg onwaarschijnlijk, Disney Studios is op het moment aan het uitbreiden(IIG precies een jaar geleden toen ik er was). DRP en WDS lopen nog te goed om uberhaupt te denken aan park nr.3.

Splash Mountain daarintegen lijkt mij heel erg waarschijnlijk. Misschien met het Global Warming gezeik? ;P Anyways Ik gok(!!) dat we hem ergens tussen 2012-2014 kunnen verwachten(Als we dan nog leven ;P)

7 04 2010
Wpunt

Een attractie van 150-200 mln? Weet je zeker dat je geen 15-20mln bedoelt? Heel DLRP is maar 175mln waard. Lijkt me sterk dat men financiering krijgt voor 1 attractie die duurder zou zijn dan de rest van het park ;).

7 04 2010
Lars

Dat weet ik zeker. 15-20 Miljoen is Efteling niveau. Heel DLRP is maar 175 Miljoen euro waard? Waar haal je die informatie vandaan? Het heeft maar liefst 3,35 Miljard euro gekost om Disneyland (resort) te bouwen toen het in 1992 open ging. Dat is exclusief alle uitbreidingen die er sindsdien zijn bijgekomen en zonder het Walt Disney Studios Park. Ik ben zelf aandeelhouder en heb daardoor alle documenten in mijn bezit. Enkele voorbeelden van de bouwkosten voor grote E-ticket rides: Space Mountain en Tower of Terror zijn de twee duurste attracties in Parijs en hebben elk 180 miljoen euro gekost. Toy Story Playland, dat in augustus opent in het Studios Park, kost 70 miljoen euro. Disney staat bekend om zijn kwaliteit en thematisering van de attracties. Dat kost enorm veel geld, maar juist dat maakt de Disney resorts zo speciaal.

Groetjes,
Lars

9 04 2010
Wpunt

De bouwkosten zijn niet gelijk aan de waarde van het park, anders zou Philips inmiddels en bedrag van +/- 24-nullen waard zijn. De totale waarde (marktkapitalisatie) is momenteel 38.976.490 aandelen x een huidige koers van € 4.35 = € 169.547.732 (bron: euronext, vrijdag 09 april 2010, 13.40u) , geef daar een premie op van 25% (zeer hoog vergeleken met andere bedrijfsovernames) en dan kom je op waarde van een slordige 212mln euro.

Wat ik me vooral afvraag is wat de prijs van de attracties zo bizar opdrijft? Is dat puur de manuren voor de thematisering? Want een beetje rollercoaster staat er voor 20-25mln (= Kingda Ka, SF Great Adventure, New Jersey, US).

Ik vind je site overigens erg goed en de aandelen Disney zullen spoedig ook door mij aangeschaft gaan worden (ik wist niet eens dat die dingen vrij verhandelbaar waren :s).

Wat is er overigens waar van het gerucht dat er ook nog een 3e park komt in Parijs, vergelijkbaar met (voor zover ik weet) Disney’s Animal Kingdom?
%d bloggers liken dit: