Bioscopen boycotten Disney’s Alice in Wonderland

19 02 2010

Begin deze week werd duidelijk dat de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) meedoet aan de internationale boycot om Disney’s Alice in Wonderland niet te vertonen. Oorzaak is een conflict met Disney vanwege het gewijzigde releasebeleid. Volgens afspraken moet er minimaal een periode van 4 maanden zitten tussen het moment dat de film in de bioscopen draait en het moment waarop de film op dvd/blu-ray uitkomt. Disney wil deze termijn nu verkorten naar 3 maanden. Als reden geeft de filmmaatschappij aan dat er iets gedaan moet worden aan de piraterij die de filmwereld al jaren een doorn in het oog is. Door de film sneller na de bioscooprelease op dvd/blu-ray uit te brengen, hoopt Disney meer schijfjes te verkopen en de piraterij te verminderen. Disney heeft deze methode al eens eerder toegepast met de versnelde release van Up. Volgens de filmmaatschappij komen de meeste bezoekers in de eerste zes tot acht weken naar de bioscoop. De bioscoopexploitanten wijzen echter op de gemaakte afspraken en vrezen minder inkomsten. Zij verwachten dat ze hierdoor te weinig tijd hebben om de film aan hun bezoekers aan te bieden. Als ook andere maatschappijen het nieuwe beleid van Disney gaan volgen, kan dat wel eens betekenen dat sommige films helemaal niet meer in de bioscoop komen, menen de bioscoopexploitanten.

Disney's Alice in Wonderland Poster 1

Disney's Alice in Wonderland Poster 1

Gister kwam echter het bericht naar buiten dat de op één na grootste bioscoopketen van Engeland, Cineworld, afziet van de boycot en de film toch gaat vertonen. Na onderhandelingen met Disney werd de releasetermijn verhoogt van 12 naar 13 weken. Dit was voor Cineworld blijkbaar voldoende, want de film zal gewoon geprogrammeerd worden. Het is momenteel nog niet bekend wat Odeon, de grootste bioscoopketen van Engeland, nu gaat doen. Er ontstaat een vreemde situatie dat sommige bioscopen de film wel gaan vertonen, terwijl anderen dat niet doen. Ook in Nederland beginnen diverse bioscopen te breken met de afspraak om Alice in Wonderland te boycotten. Diverse bioscopen in Limburg, die niet vastzitten aan distributeurs als Pathe, Minerva, Utopolis of Wolff, hebben al laten weten de film gewoon in hun programma op te nemen. Dit is goed nieuws voor Disney, maar slecht nieuws voor de NVB, want als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer.

Disney’s Alice in Wonderland is namelijk niet zomaar een film die ‘even geweigerd’ kan worden. Dit is een blockbuster van formaat die veel geld in het laatje van zowel Disney, als de bioscoopexploitanten zal brengen. De vraag is dus of de bioscopen het zich wel kunnen veroorloven om de film te blijven boykotten. Met het terugdraaien van de beslissing van diverse bioscopen de afgelopen dagen om de film niet te vertonen, is het antwoord hierop duidelijk ‘nee’.

Discussie

Desalniettemin is het wel goed dat er nu een discussie op gang komt over de aanpak van piraterij. Lang heeft de industrie zijn kop in het zand gestoken en lang werd er gekozen voor de verkeerde aanpak. Met een frontale aanval op de illegale downloader, werden er de afgelopen tijd heel veel rechtzaken aangespannen. Daarbij lag de nadruk dus op het aanpakken van overtreders en werd er niet gekeken naar de oorzaak van dit probleem. Resultaat is dat dit de piraterij alleen maar in de hand werkt. Overal duiken zogenaamde peer-2-peer (p2p) netwerken op om bestanden uit te wisselen en steeds vaker worden die programma’s zo gemaakt dat de downloader/uploader niet te traceren is. Auteursrechtenorganisaties proberen met man en macht websites met links naar illegale inhoud offline te krijgen, maar zien er bij iedere gesloten website weer 10 anderen online komen. Het is dweilen met de kraan open. 

Sinds de komst van internet en digitale media spelers, is de manier van filmkijken veranderd. Mensen willen een film zo snel mogelijk kunnen zien, op een manier van hun keuze. Dat kan zijn via optische media als dvd en blu-ray, maar ook als download via internet of op een draagbare media speler. De filmindustrie is erg traag met het omarmen van deze nieuwe media en maakt daar keer op keer de fout om ingewikkelde beveiligingssystemen in te bouwen. Gedownloade films kunnen vaak maar één maal bekeken worden of er zit een tijdslimiet aan vast, waarna de film niet meer bekeken kan worden. Dit frustreert de filmkijker en bij de zoektocht naar alternatieven blijkt er al snel naar de illegale download te worden gegrepen.

Oplossing

Langzaam beginnen de filmmaatschappijen in te zien dat al die beperkingen zinloos zijn en komen er initiatieven om de kijker meer vrijheid te geven. Helaas gaat dit traag en is het meestal alleen beschikbaar voor Amerikaanse burgers. De oplossing is om de film, na in de bioscoop te zijn geweest, direct wereldwijd uit te brengen via diverse kanalen. Dat wil zeggen: op dvd/blu-ray én als betaalde download via internet, waarbij de gebruiker zelf kan kiezen in welk formaat hij de film wilt hebben. Biedt versies aan voor bijvoorbeeld de Ipod, gameconsoles en andere media spelers. Zorg voor scherpe prijzen, naar gelang de versie en geef de mogelijkheid aan de gebruiker om dit op meerdere apparaten te kunnen afspelen.

Bioscopen moeten dan op hun beurt gaan zorgen voor een unieke belevenis, zoals het vertonen van films in 3D én betere maatregelen om illegale opnamens van bezoekers tegen te gaan. Er bestaat een nieuw detectie systeem dat in een zaal kan bepalen of er opnamens worden gemaakt. Het bioscooppersoneel zal deze mensen moeten aanpakken om het aantal ‘cam versies’ van films op het internet een halt toe te roepen. Een volledig waterdicht systeem krijg je nooit, maar beide kampen zullen de aanpak serieus moeten gaan nemen en tegelijkertijd mensen mogelijkheden moeten bieden om de film legaal aan te schaffen.

Het zal de komende tijd interessant worden om te zien welke bioscopen nu daadwerkelijk blijven vasthouden aan de boycot. Het levert de film in ieder geval weer de nodige publiciteit op.

Update 01-03-2010: Vandaag werd door NU.nl bekendgemaakt dat bioscoopketen Pathé de film in Nederland toch gaat vertonen. Volgens Disney en Pathé zijn er afspraken gemaakt over het het toekomstige releasebeleid. Hierbij zou door Disney zijn toegezegd dat er bij de volgende films weer een langere periode tussen bioscooprelease en dvd/blu-rayrelease zit. Aangezien Pathé de distributie van films voor veel bioscopen regelt, zal de film dus in heel Nederland te zien zijn.

Update 03-03-2010: Inmiddels is ook de Belgische bioscoopketen Kinepolis overstag. In een persbericht maakte het bedrijf vandaag bekend dat Alice in Wonderland in al hun bioscopen vertoond zal gaan worden. Dit betekend dat de film, net als in Nederland, in alle Belgische bioscopen te zien zal zijn.

Bronnen: Cinema Blog, Filmtotaal, Guardian, NU.nl, Kinepolis


Acties

Information
%d bloggers liken dit: