Overname Marvel door Disney rond

6 01 2010

Afgelopen jaar werd Hollywood verrast door een mega overname in medialand. The Walt Disney Company maakte op 31 augustus 2009 bekend dat Marvel Entertainment Inc in z’n geheel werd overgenomen. Marvel is bekend als uitgever van stripverhalen en producent van superhelden films, zoals Iron Man, Spider-Man, X-Men, Hulk en Fantastic Four. Disney betaald hiervoor 4,3 miljard dollar (circa 3 miljard euro). Aandeelhouders van Marvel ontvangen 30 dollar per aandeel, plus 0,745 aan aandelen Disney voor elk aandeel Marvel dat zij bezitten. Op 31 december 2009 hebben ook de aandeelhouders van beide bedrijven ingestemd met de overname.

Disney/Marvel logo

Disney/Marvel logo

Met de aankoop krijgt Disney toegang tot de meer dan 5000 figuren tellende database van Marvel. Belangrijker is dat dit veelal figuren zijn die ‘jongens’ aanspreken. Disney heeft traditiegetrouw altijd al een goede binding gehad met ‘meisjes’ door de Prinsessen merchandise lijn, de Tinkerbell franchise en Disney Channel tv-series zoals Hannah Montana. Ondanks successen als Cars en de Pirates of the Caribbean films, weet Disney nog geen grip te krijgen op de ‘jongens’. Met de aankoop van Marvel en zijn stoere karakters hoopt Disney die doelgroep beter te bereiken.

Disney heeft al aangegeven dat bestaande contracten tussen Marvel en andere filmstudios gerespecteerd zullen worden. Sony produceert bijvoorbeeld de Spider-Man films, 20th Century Fox heeft X-Men en Fantastic Four onder zijn hoede en Paramount is druk bezig met de Iron Man films. Ook de pretpark licenties zullen gedurende de lopende contracten ongewijzigd blijven. Universal Studios heeft diverse attracties gebaseerd op Marvel karakters in hun pretparken.

Maar wat betekend dit voor de Disney parken? Zullen we Spider-Man in zijn strakke pakje straks naast Mickey Mouse zien lopen? Daar is nog niks over bekend, maar de kans is aanwezig dat deze ‘nieuwe karakters’ te zijner tijd hun intrede zullen doen in de Disney resorts. Persoonlijk vind ik dat Marvel en Disney altijd gescheiden moeten blijven, ook al zijn ze nu één bedrijf. Beide werelden zijn zó verschillend van elkaar. De eerste aanwijzing voor een aanwezigheid van Marvel in een Disney park, zou kunnen komen van het nieuwe Shanghai Disneyland Resort, dat over enkele jaren operationeel moet zijn. Dit project is nog niet zo lang geleden goedgekeurd en de imagineers van Walt Disney Imagineering zijn momenteel druk bezig om concepten, landen en attracties te bedenken voor dit zesde Disney resort. De tijd zal het ons leren of en hoe beide werelden tot elkaar gaan komen.

Mijn mening is echter helder: onder geen enkele voorwaarde zijn Marvel karakters welkom in een Magic Kingdom stijl park. Vroeger niet, nu niet, nooit niet.

Bronnen: Disney Corporate, Marvel, New York Times, De Tijd

Copyright Afbeelding: Marvel

Advertenties

Acties

Informatie

One response

8 01 2010
eric

De marvel characters zouden alleen in de hollywood studio’s en walt disney studio’s nog terug kunnen komen in bijvoorbeeld studio tram tours of een attractie die van buiten bij disneypast en van binnen marvel characters heeft.
%d bloggers liken dit: