Disney XD vervangt Jetix

4 01 2010

Afgelopen maand heeft The Walt Disney Company bekend gemaakt dat de nieuwe televisiezender ‘Disney XD’ naar Nederland komt. Het station richt zich op stoere jongens en meiden van 6 tot 14 jaar en zal vanaf 1 januari Jetix vervangen. Op 3 oktober 2009 werd grote broer ‘Disney Channel’ al gelanceerd in Nederland. Momenteel is die zender alleen te ontvangen door abonees van UPC. Disney XD is door iedereen te ontvangen.

Disney XD Logo

Disney XD Logo

De nieuwe televisiezender is dagelijks te zien van 06.00 ’s ochtends tot 18.00 ’s avonds, dit in tegenstelling tot Disney Channel, dat 24 uur per dag uitzendt. Disney XD laat een mix zien van live action-series, animatieseries, films en lokale sportgerelateerde programma’s. Zo is Disney XD op zoek naar jongeren die coole of sportieve trucs kunnen laten zien en gaat zij begin dit jaar het land in met een BMX-tour. Disney XD daagt de kijker uit en neemt hem mee in de wereld van sport, gaming en muziek. Gelijktijdig met de introductie van Disney XD, wordt ook de website www.disneyxd.nl gelanceerd. Een site vol met games, achtergrondinformatie over series en exclusieve beelden. Naast de televisiezender en de site, verschijnt op 12 januari het eerste Disney XD Magazine.

‘Disney XD’s duidelijke positionering in combinatie met het sterke Disney-merk zorgt ervoor dat we veel vertrouwen hebben in de lancering van dit nieuwe kanaal’, aldus Marieke van Heeswijk, Deputy General Manager van Disney Channels Benelux. ‘We zien het als een grote kans om Disney XD te introduceren. Jetix heeft al een sterke en solide basis gelegd en met Disney XD kunnen we dit succes verder uitbouwen over alle platformen, waaronder internet en het Disney XD Magazine.’

Hoge Kijkcijfers

Het nieuwe kinderstation is naar eigen zeggen ’spectaculair’ van start gegaan. Zowel tijdens de start op 1 januari, als tijdens de eerste schooldag op 4 januari, werd Disney XD veel bekeken in de doelgroep 6 tot 12-jarigen. “De zender wist tijdens de openingsdag direct marktleider te worden en veroverde gisteren zelfs een marktaandeel van 40,1 procent“, aldus Disney. “Het succes van de openingsdag was mede te danken aan de film Pirates of the Caribbean.“

De nieuwe zender maakt volgens een zegsvrouw een ‘ongelooflijke’ eerste schooldag mee, dankzij de serie Zeke and Luther. “Met een marktaandeel van 42 procent lukt het de serie, die speciaal voor Disney XD is ontwikkeld, om de concurrentie ver voor te blijven. Ook successeries als Zack & Cody (42,9 procent marktaandeel) en Phineas and Ferb (50,9 procent marktaandeel) lukt het om veel kijkers te trekken.“”

Ook zusterzender Disney Channel is het nieuwe jaar goed begonnen. De zender behaalde afgelopen zaterdag een marktaandeel van 7,2 procent, het hoogste sinds de start in oktober. “Dit kwam met name door de film Wizards of Waverly Place, The Movie dat een marktaandeel van 16,3 procent behaalde. Disney Channel is in 28 procent van de Nederlandse huishoudens te ontvangen. Gezamenlijk wist Disney Channels Benelux gisteren een marktaandeel van 44,3 procent te behalen.”

Alle genoemde marktaandelen zijn in de doelgroep 6-12 jaar en in het tijdvlak 06.00 tot 18.00 uur.

Bronnen: MediaNed, Mediacourant, Disney XD, Disney Channel

Copyright Afbeelding: Disney XD


Acties

Information

One response

13 01 2010
Stitch

Ik hoop dat Disney Channel ook eens door Ziggo uitgezonden zal worden. Veel leuker dan Disney XD.
%d bloggers liken dit: