Disney’s Once Upon A Dream Parade

31 12 2009

Ter ere van de 15e verjaardag van Disneyland Resort Paris, ging op 31 maart 2007 een nieuwe parade in premiere. Disney’s Once Upon A Dream Parade is de opvolger van The Wonderful Word of Disney Parade, die sinds 1998 zijn rondjes reed door het Disneyland Park. De parade bestaat uit 8 gloednieuwe floats (paradewagens) en is in zijn geheel bedacht en geproduceerd door Disneyland Resort Paris. In het Frans heet de parade: La Parade des Rêves Disney.

Disney's Once Upon A Dream Parade 1

Disney's Once Upon A Dream Parade 1

Dreams on Parade

Disney’s Once Upon A Dream Parade is de eerste parade in Parijs die het hele jaar door dagelijks te zien is. Katy Harris, de show director voor de parade, heeft kosten nog moeite gespaard om de ‘Disney Dreams’ tot leven te brengen. Aan de parade doen verschillende soorten artiesten mee, van de Disney figuren tot bungee jumpers en van dansers en vlaggendragers tot steltlopers (naar gelang het seizoen en het weer). Er worden geavanceerde floats gebruikt met honderden effecten en state-of-the-art audio-animatronics (mechanische poppen). De parade is de eerste ter wereld die een extra zintuig weet te prikkelen: ruiken. Iedere float heeft zijn eigen geur en zal deze continue door de lucht verspreiden.

Disney's Once Upon A Dream Parade 2

Disney's Once Upon A Dream Parade 2

Computersysteem

Via een ingewikkeld audio systeem, dat ook door Disney’s Fantillusion Parade wordt gebruikt, loopt de muziek overal langs de paraderoute synchroon met de positie van de floats. De Bristse componist Steve Sidwell is verantwoordelijk voor de muziek en het geheel is opgenomen door het Royal Philharmonic Orchestra uit Londen. De nieuwe theme song ‘Just Like We Dreamed It’, dat gezongen wordt door Renee Sands en Ruben Martinez, is geschreven door Sunny Hilden. De cast members van Parade Control, een controle kamer in het kasteel, weten precies waar iedere float zich bevind. Een computersysteem regelt vervolgens dat de ‘soundtrack underliners’ gelijk lopen met de specifieke muziek van iedere float.

Datzelfde computersysteem zorgt er ook voor dat de floats op de juiste plaats worden gestopt. Iedere float heeft z’n eigen bestuurder die stuurt en de snelheid bepaald, maar bij de ‘show stops’ neemt de computer de besturing over en zorgt deze voor de synchronisatie met de muziek.

Disney's Once Upon A Dream Parade 3

Disney's Once Upon A Dream Parade 3

Floats

Iedere float stelt een bepaalde ‘Disney Dream’ voor. Op deze floats vinden we meerdere Disney figuren uit verschillende bekende Disney klassiekers. De floats worden voorgegaan en gevolgt door karakters uit de films en aangevuld door speciale performers. De parade bevat twee ‘show stops’, waarbij de parade stopt en het nummer ‘Just Like We Dreamed It’ wordt gespeeld. Alle performers treden hierbij op voor de toeschouwers in de stijl van hun karakter en is er een korte mogelijkheid om de Disney figuren te ontmoeten. Nadat het nummer is afgelopen, nemen ze weer plaats vóór, op of achter de floats en trekt de parade verder.

Float 1 – Dreams of Imagination (Les rêves de l’imaginaire)

De eerste float bestaat uit een stapel boeken, met daarop een halve maan. Aan het uiteinde van die maan zit een mand van een luchtballon, waar Mickey en Minnie in zitten. Pluto en Knabbel & Babbel lopen voor de wagen uit. Aan de achterzijde van de float zit Goofy. Op de maan zelf staat onze favoriete eend, Donald Duck.

Karakters: Pluto, Knabbel & Babbel, Mickey, Minnie, Donald en Goofy.
Muziek: When You Wish Upon a Star, Just Like We Dreamed It, Zip-a-Dee-Doo-Dah

Float 1 - Dreams of Imagination

Float 1 - Dreams of Imagination

Float 2 – Dreams of Laughter & Fun (Les rhêves de joie et de folies)

De tweede float bestaat uit twee delen: het voorste gedeelte is Alice in Wonderland en het achterste gedeelte Pinocchio. Alice in Wonderland wordt uitgebeeld door de bekende scene uit de film waarin Alice zo snel groeit, dat ze uit het huisje barst. Aan de voorzijde zitten TweedleDee & TweedleDum op haar voeten en in haar hand houdt Alice een theekopje vast waar de March Hare op zit. Aan de zijkanten komen we March Hare, The Cheshire Cat en The Caterpillar tegen. De Card Guards, de White Rabbit en de Queen of Hearts lopen voor de float uit. Het achterste gedeelte is het domein van Pinocchio en beeldt een grote koekoeksklok uit. Pinocchio staat zelf op de float en wordt bijgestaan door twee marionettes die aan bunchee touwen hangen. Jiminy Cricket staat op de uitkijk, terwijl Gepetto, Honest John, Gideon en een groep dansers de float volgen.

Karakters: Card Guards, White Rabbit, Mad Hatter, Queen of Hearts, Alice, TweedleDee & TweedleDum, March Hare, The Cheshire Cat, The Caterpillar, Honest John, Gideon, Pinocchio, Gepetto en Jiminy Cricket.
Muziek: Alice in Wonderland, Hi Diddle-Dee (An Actor’s Life for Me), I’m Late, Give a Little Whistle, The Unbirthday Song

Float 2 - Dreams of Laughter & Fun

Float 2 - Dreams of Laughter & Fun

Float 3 – Dreams of Friendship (Les rhêves de l’amitié)

De derde float bestaat uit twee delen uit een boek: het voorste gedeelte is Toy Story (geïnspireerd door Toy Story 2) en het achterste gedeelte Winnie the Pooh. Op het Toy Story gedeelte zien we Woody, Bullseye, Buzz Lightyear, Jessie, Rex, Mr. & Mrs. Potato Head, Hamm, Slinky Dog, Toy Soldiers, RC Car, Etch-E-Sketch, Mr. Spell en the Little Green Men. Een oplettende bezoeker zal één van de Toy Soldiers herkennen als de bestuurder van de wagen. De float wordt voorgegaan door een legertje Toy Soldiers. Aan de achterzijde treffen we onze vrienden uit het Hundred Acre Wood aan. Pooh bear viert zijn verjaardag en al zijn vriendjes zijn uitgenodigd. We zien Rabbit, Eeyore, Piglet en een stuiterende Tigger met springveren.

Karakters: Woody, Bullseye, Buzz Lightyear, Jessie, Rex, Mr. & Mrs. Potato Head, Hamm, Slinky Dog, Toy Soldiers, RC Car, Etch-E-Sketch, Mr. Spell, the Little Green Men, Piglet, Eeyore en Tigger, Winnie the Pooh en Rabbit.
Muziek: You’ve Got a Friend in Me, Winnie the Pooh, Strange Things, Whoop-De-Dooper Bounce

Float 3 - Dreams of Friendship

Float 3 - Dreams of Friendship

Float 4 – Dreams of Fantasy (Les rhêves de fantaisie)

De vierde float bestaat uit twee delen: het voorste gedeelte is Peter Pan en het achterste gedeelte Mary Poppins. Het gedeelte met Peter Pan bestaat uit het piratenschip van Captain Hook en heeft de Big Ben uit Londen midden op het schip staan, van waaruit Wendy en Peter Pan naar het publiek zwaaien. De float wordt voorgegaan door niemand minder dan Captain Hook, Mr. Smee en een stel piraten met vlaggen. De oplettende bezoeker zal ook op deze float de bestuurder herkennen: hij is de piraat op het schip. Aan de achterzijde komen we Mary Poppins en Bert tegen terwijl ze rondjes draaien op de magische draaimolen. Ze worden gevolgt door een paar Pinguïns uit de film.

Karakters: Piraten, Captain Hook, Mr. Smee, Wendy, Peter Pan, Tinkerbell, Crocodile, Mary Poppins, Bert en de Pinguins.
Muziek: Following the Leader, Supercalifragilisticexpialidocious, You Can Fly, Jolly Holiday, Step in Time

Float 4 - Dreams of Fantasy

Float 4 - Dreams of Fantasy

Float 5 – Dreams of Power (Les rhêves de pouvoir)

De vijfde float bestaat alleen maar uit de Disney Villains (slechterikken). Aan de voorzijde zien we Bald Mountain met Chernabog (bekend van Fantasia) op de top. Aan de voet van de berg zien we Jafar als de cobra uit Aladdin en Hades, de god van de onderwereld uit Hercules. De float wordt voorgegaan door een groepje vuurdansers. Aan de zijkanten jagen Malificent, de Wicked Queen uit Snow White en de audio-animatronic van Scar de bezoekers de stuipen op het lijf. De float eindigt met de enorme zeeheks Ursula, waarbij er bellen de lucht in worden geblazen.  

Karakters: Chernabog, Jafar (Cobra), Hades, Malificent, Wicked Queen, Scar en Ursula.
Muziek: A Night on Bald Mountain, Be Prepared, On a Dark Night, Poor Unfortunate Souls

Float 5 - Dreams of Power

Float 5 - Dreams of Power

Float 6 – Dreams of Adventure (Les rhêves d’aventure)

De zesde float bestaat uit twee delen: het voorste gedeelte is The Lion King en het achterste gedeelte The Jungle Book. Een grote oude boom is het middelpunt van deze float en bevat karakters en figuren uit beide films, zoals de slang Kaa en de tijger Shere Khan uit The Jungle Book. Het gedeelte van The Lion King bevat Simba als hij op Pride Rock staat, Rafiki en Zazu in de boom en Timon & Pumbaa aan de zijkant. Het achterste gedeelte is de tempel van King Louie, waar verder ook nog de beer Baloo staat te dansen. Dit gedeelte bevat ook enkele bongo drums, die bespeelt worden door authentiek geklede performers.

Karakters: Simba, Rafiki, Timon & Pumbaa, Kaa, Shere Khan, Zazu, King Louie en Baloo.
Muziek: Circle of Life, I Wanna Be Like You, I Just Can’t Wait To Be King, Bare Necessities

Float 5 - Dreams of Adventure

Float 5 - Dreams of Adventure

Float 7 – Dreams of Romance Prelude (Les rhêves d’amour et de romance)

De zevende float omvat, samen met de achtste float, de Dreams of Romance. Op dit eerste gedeelte treffen we Ariel, Prince Eric, Princess Jasmine en Aladdin in een tropische oase met zeeschelpen en een prachtige tuin. Ariel en haar prins vormen het voorste gedeelte in een kleurrijke lagoon. Het achterste gedeelte bevat een magische boom, waar Princess Jasmine op een schommel zit die door Aladdin wordt geduwd.

Karakters: Ariel, Prince Eric, Princess Jasmine en Aladdin.
Muziek: Part of Your World, A Whole New World

Float 7 - Dreams of Romance Prelude

Float 7 - Dreams of Romance Prelude

Float 8 – Dreams of Romance Finale (Les rhêves d’amour et de romance)

De achtste float is de laatste van de parade en tevens het tweede gedeelte van de Dreams of Romance. Hier treffen we als eerste een met rozen bedekte prieel aan, waar Beauty (Belle) en haar Beast een dansje maken. De float gaat daarna over in een brug, waar we de overige Disney koppels zien: Snow White, Cinderella en Princess Aurora met hun partners die steeds van plek wisselen. Het achterste gedeelte van de float bevat een glazen kasteel en een klein blauw draakje met een bordje waar ‘Just Married’ op staat.

Karakters: Beauty (Belle) & Beast, Snow White & Prince Charming, Cinderella & Prince en Princess Aurora & Prince Philippe.
Muziek: Beauty and the Beast, A Dream Is A Whish Your Heart Makes, Once Upon a Dream

Float 8 - Dreams of Romance Finale

Float 8 - Dreams of Romance Finale

Parade Route & Show Stops

Parades in het Disneyland Park volgen een vaste route, maar veranderen soms van richting. Als de parade normaal uitrijdt, dan begint hij in Fantasyland bij de poort naast “it’s a small world”. Via de Castle Stage, waar er zitplaatsen beschikbaar zijn, gaat de parade vervolgens naar Central Plaza en Main Street, U.S.A.. Via de poort op Town Square gaat de parade weer het park uit. Dit is de normale richting. In sommige gevallen begint de parade echter waar die normaal gesproken zou eindigen, op Town Square, en vervolgt dan zijn weg via Central Plaza en de Castle Stage naar Fantasyland. Bij de poort naast “it’s a small world” gaat de parade dan weer het park uit.

Disney’s Once Upon A Dream Parade kent twee ‘show stops’, waarbij de volledige parade stopt en er een tussennummer (‘Just Like We Dreamed It’) wordt gespeelt. Een aantal Disney figuren komen dan van hun floats af en maken contact met het publiek. Deze stops zijn altijd op vaste plaatsen. Op het kaartje hieronder staat precies aangegeven waar welke float tijdens welke ‘show stop’ staat. De nummers komen overeen met de floatnummers. De blauwe bolletjes zijn van de eerste ‘show stop’, de gele bolletjes van de tweede ‘show stop’. Bekijk de ‘show stop’ van uw favoriete Disney film of karakter en ga op de juiste plek klaarstaan voor een magisch moment met uw idool!

Parade Route & Show Stops

Parade Route & Show Stops

Het wordt aanbevolen om minimaal 30 minuten voor aanvang van de parade langs de route te gaan staan. Vooral op drukke dagen en tijdens het hoogseizoen (Summer Magic Season en Disney’s Fairytale Christmas) staat de parade route al vrij snel vol. Op Central Plaza worden de bezoekers getrakteerd op 2 ‘show stops’. Op de overige plaatsen langs de route is er telkens één ‘show stop’ te zien.

Muziek

De complete soundtrack van de parade is in het resort te koop en staat op de ‘Les Parades en musique’ cd. Hier staat tevens de intro versie op van ‘Just Like We Dreamed It’. Van dit nummer is ook een lange versie verkrijgbaar (deze wordt gespeeld tijdens de ‘show stops’) en die staat op de ’15 ans de Magie en musique’ dubbel-cd. Op YouTube is de lange versie te beluisteren:

Interviews

Op DLRPMagic.com staan een aantal interessante interviews met mensen uit Disneyland Resort Paris die aan de parade gewerkt hebben. Klik op onderstaande links om de (Engelstalige) interviews te lezen.

  • Yves Ollier (set designer) > Klik
  • Katy Harris (show director) > Klik
  • Sunny Hilden (song writer ‘Just Like We Dreamed It’) > Klik

Bekijk alle hoogtepunten van de parade in HD op YouTube tijdens Summer Magic:

Bronnen: DLRPMagic!, Disneyland Parijs Magic, Wikipedia

Copyright Afbeeldingen: Disneyland Resort Paris, DLRPMagic!, Photo Magiques

Advertenties

Acties

Informatie

4 responses

11 03 2011
willem

heel leuk ik wil zelf wel op zoon parade kar staan . ik heb ze alemaal na geboud in het klein

19 07 2010
G

Nope, er zitten poppenspelers in. Ik was ook shocked hoor.

18 07 2010
Gio

Zal ik een droom doen barsten? Er worden geen enkele audio-animatronics gebruikt in de parade

18 07 2010
Lars

Waar zijn Simba, Pumba, Scar en Ursula dan van gemaakt? Dit zijn toch audio-animatronics?
%d bloggers liken dit: