Staking treft bezoekers en bederft de magie

28 12 2009

De vakbonden cfdt, CFTC en UNSA, die de belangen behartigen van een deel van de cast members, riepen vorige week hun leden op om woensdag 23 december te staken in Disneyland Resort Paris. De vakbonden eisen dat het management met hen rond de tafel gaat zitten over diverse aangekondigde crisismaatregelen voor 2010. Het gaat hierbij voornamelijk om de ‘Zero Euro’ loonafspraak, die inhoud dat cast members in het jaar 2010 geen loonsverhoging krijgen. Het management liet weten dat er nieuwe besprekingen zullen gaan plaatsvinden over de loonafspraken in februari 2010. Dit was echter onvoldoende voor de vakbonden en zij riepen op om te gaan staken. Die woensdag werd er door een groep van 150-200 cast members vanaf 07:00 uur gestaakt. Voorafgaand aan deze staking maakte de vakbonden bekend dat de bezoeker geen last zou hebben van de acties en dat het niet de bedoeling was om de vakanties van de bezoekers te verpesten. Helaas werd het tegendeel bewezen.

Staking op Place des Stars 1

Staking op Place des Stars 1

Staking op Place des Stars 2

Staking op Place des Stars 2

De stakers besloten echter actie te voeren in de parken, in plaats van de aangekondigde acties buiten de parken. Met veel lawaai, vlaggen en fluitjes liepen ze eerst naar het Walt Disney Studios Park. Hier kwamen ze bij elkaar op Place des Stars, net voordat Disney’s Stars ‘n’ Cars zou beginnen. Verontwaardigde bezoekers, die klaar stonden voor de parade en show, werden getrakteerd op leuzen als “Mickey, Sois pas une rat!” en zagen tot hun verbazing dat de stakers weigerden te vertrekken om plaats te maken voor de parade. Resultaat? De parade werd geannuleerd. Alsof dat nog niet genoeg was, begonnen de stakers luid te juichen (zie filmpje vanaf 03:00), toen er over de speakers werd aangekondigd dat Stars ‘n’ Cars door onvoorziene omstandigheden niet door kon gaan. Bezoekers reageerden op deze smakeloze actie met boe-geroep en afkeurende opmerkingen en gebaren richting de groep stakers. Het verpesten van de magie voor de bezoekers en het moedwillig blokkeren van de parade, schijnt voor deze ‘cast members’ geen probleem te zijn.

Daarna begaf de groep zich naar het Disneyland Park, waar om 17:00 uur Disney’s Once Upon A Dream Parade zou beginnen. De stakers blokkeerden echter Main Street en weerhielden de parade ervan om uit te rijden. Ook hier hetzelfde resultaat: parade geannuleerd. In een luidruchtige mars liepen de stakers richting Central Plaza, terwijl de bezoekers langs de paraderoute te horen hadden gekregen dat ook deze parade niet door kon gaan. Gelukkig zijn de stakende cast members slechts een klein deel van alle werknemers en probeerden de cast members die wél aan het werk waren de bezoekers nog enigzins een magische dag te bezorgen. De volledige cast van de parade verscheen rond 17:30 uur op Town Square en Central Plaza voor een meet & greet met de bezoekers.

Staking in Main Street, U.S.A.

Staking in Main Street, U.S.A.

Dankzij een groepje egoïstische cast members, werd deze dag voor een groot aantal bezoekers een domper op een anders magische vakantie. Velen hebben lang tijd gespaard om eindelijk eens een vakantie in Disneyland door te brengen en dan worden ze zo ‘begroet’. Geen parades, wel luidruchtige stakers die ons Magic Kingdom in het hart hebben geraakt. Staken is een recht waar iedereen gebruik van mag maken, maar het moedwillig verpesten van andermans vakanties voor eigen gewin is buiten alle proporties, zéker in een resort als Disneyland. In een smakeloze en schandalige actie weten zij in een paar uur tijd, alles waar Disney voor staat, om zeep te helpen. Teleurgestelde kinderen en boze ouders ten spijt. Jullie worden bedankt!

DLRP Fan Blog zal de ontwikkelingen rondom deze staking en eventuele verdere acties nauwlettend in de gaten houden. Was u zelf in het resort op 23 december of wilt u uw mening hierover kwijt, laat dan een berichtje achter!

Bronnen: DLP.info, DLRP Today

Copyright Afbeeldingen: DLP.info

Advertenties

Acties

Informatie
%d bloggers liken dit: