Roy E. Disney (1930 – 2009)

17 12 2009

Een dag na de viering van Walt Disney’s verjaardag, werd bekend dat een ander icoon uit de Disney familie ons ontvallen is. Roy E. Disney, zoon van Roy O. Disney en neef van Walt Disney, stierf op 16 december 2009 in Hoag Memorial Hospital Presbyterian in Newport Beach, California aan de gevolgen van kanker. Hij is 79 jaar geworden.

Roy E. Disney was 56 jaar verbonden aan The Mouse House. In de periode 1984 – 2003 was hij zowel Vice Chairman van de Board of Director’s, als Vice Chairman van de Animation Studio.In deze functie leidde hij het bedrijf naar een nieuwe ‘golden age of Disney animation’ met klassiekers als The Little Mermaid, Beauty and the Beast, Aladdin en The Lion King. Hij was de uitvoerend producent van Fantasia 2000, het vervolg op Walt’s eigen Fantasia uit 1940. Daarnaast was Roy betrokken bij diverse korte films, zoals de voor een Oscar genomideerde ‘Destino’ uit 2004, waarbij storyboards en arts werden gebruikt van de beroemde Salvador Dali. Zijn meest recente productie was de documentaire ‘Morning Light’, die een groepje jonge zeilers volgt in hun poging de Transpac race van Los Angeles naar Honolulu te voltooien.

Roy E. Disney in Disney's California Adventure (2001)

Voor Europese Disney fans zal Roy altijd een speciale plek hebben in hun hart. Mede dankzij hem werd het mooiste Disney park ter wereld gebouwd, net buiten Parijs. In 1992 zag Disneyland Resort Paris (toen nog Euro Disney) het levenslicht.

Roy stond voor traditie, maar keek ook vooruit. Onder zijn leiding beleefde The Walt Disney Company zijn meest succesvolle periode tot nu toe. Hij zal worden gemist.

Roy E. Disney in Euro Disney (1993)

Klik hier voor het volledige persbericht op de Corporate site van The Walt Disney Company.
Klik hier voor een uitgebreide ode aan Roy E. Disney op de site van D23 – The Official Community for Disney Fans.

Bronnen: The Walt Disney Company, D23

Copyright Afbeeldingen: LIFE, EuroSouvenirland.com

Advertenties

Acties

Informatie

One response

17 12 2009
Rachel

Lars, een mooi stuk tekst over Roy E. Disney, allways in my memory and thanks for the magic! R.I.P Roy E. Disney
%d bloggers liken dit: