Happy Birthday Walt Disney!

5 12 2009

Vandaag staan we stil bij de verjaardag van the man who started it all: Walt Elias Disney. Geboren in Chicago op 5 december 1901, groeide Walt uit tot producent, ontwerper, schrijver, regisseur en visionair. Hij en zijn broer Roy Oliver Disney, richtten in 1923 een studio op, welke inmiddels is uitgegroeid tot het grootste entertainment bedrijf ter wereld. Op 15 december 1966 stierf Walt in Los Angeles aan de gevolgen van longkanker. Vandaag (5 december 2010) zou hij 109 jaar zijn geworden.

Walt Disney (1938)

Walt Disney (1938)

Een klein stukje historie over Walt Disney:

Disney werd geboren in Chicago, als vierde zoon. Zijn vader, Elias Disney, had verschillende baantjes en zijn moeder, Flora Call Disney, was lerares op een basisschool. In 1906 verhuisde Walt als kind naar een boerderij in de buurt van Marceline, Missouri. Waarschijnlijk stond de hoofdstraat van Marceline model voor Main Street USA in het orriginele Disneyland. Niet lang hierna verhuisde het gezin weer, ditmaal naar Kansas City. Hier werd Walt’s vader krantenbezorger. Walt begon met een schriftelijke cursus cartoons maken en ging naar de kunstacademie. In 1917 keerde de Disney-familie terug naar Chicago. In 1918 ging hij op zijn zestiende van school af en deed hij een poging in het leger te komen. Vanwege zijn leeftijd werd hij afgekeurd. Zijn broer Roy Oliver Disney zat toen bij de marine. Walt ging als chauffeur van het Rode Kruis naar Frankrijk, waar hij net na het einde van de Eerste Wereldoorlog arriveerde. In 1919 ging hij terug naar Amerika en vond werk als tekenaar en inkter in Kansas City.

Walt Disney had een eigen studio, de Hyperon Avenue Studios, waar hij samen met zijn broer Roy en een handjevol anderen allerlei tekenfilms met dieren maakte. Walt Disney was zelf geen animator; hij wist wat mogelijk was en hoeveel tijd verschillende dingen kostten, maar het zelf uitvoeren kon hij niet. Disney was dus een man van ideeën. Dit had hij zelf snel in de gaten en hij nam enkele animators in dienst. Ook had Disney een goed gevoel voor grappige situaties: de combinatie van de uitdrukkingen op de gezichten van de dieren en de gebeurtenissen konden voor een erg komisch verhaal zorgen. Disney was een perfectionist en hij besteedde, ondanks beperkte budgetten, veel aandacht aan de kwaliteit van de tekenfilms.

In 1928 kwamen drie filmpjes van Mickey Mouse uit. De eerste was Plane Crazy. Het had niet veel gescheeld of Mickey had Mortimer geheten. Disney’s vrouw vond Mickey een betere naam en daarom heet hij nu zo. Steamboat Willy was het eerste filmpje van Mickey met geluid. Hierna volgden nog vele andere korte filmpjes en werden bekende figuren als Donald Duck, Goofy, Pluto en Minnie Mouse geïntroduceerd.

In 1937 maakte Walt Disney zijn eerste avondvullende tekenfilm: Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen. Deze film was razend populair en won in 1939 een Oscar, of liever gezegd acht Oscars, want Disney kreeg naast het gewone beeldje zeven kleine beeldjes erbij voor alle dwergen. Hierna volgden nog vele andere lange tekenfilms. Tijdens het maken van Jungle Book in 1966, overleed Walt Disney aan de gevolgen van longkanker. Ook na Walt Disney’s dood bleef zijn studio voortbestaan en produceert nog altijd populaire teken- en speelfilms.

Walt Disney (1953)

Walt Disney (1953)

Walt Disney zorgde niet alleen voor vele tekenfilms, hij ontketende ook een revolutie in pretpark land. Met de bouw van zijn Disneyland in 1955 maakte de wereld kennis met een magische wereld vol met sprookjes, waar de bezoeker letterlijk in kon stappen. Het bleef niet bij dat ene park in California. Sindsdien zijn er 5 Disney resorts wereldwijd: Disneyland Resort California (1955), Walt Disney World Resort Floria (1971), Tokyo Disneyland Resort (1983), Disneyland Resort Paris (1992) en Hongkong Disneyland Resort (2005). Dit jaar werd bekend dat in de komende jaren een nieuw Disney resort zal worden gebouwd: Shanghai Disneyland Resort moet in 2014 zijn deuren openen.

Happy birthday, Walt! You brought magic to my life!

Bronnen: Wikipedia, Disney and more

Copyright Afbeeldingen: Disney and more

Advertenties

Acties

Informatie
%d bloggers liken dit: