Disney’s A Christmas Carol (2009)

13 11 2009

November is traditiegetrouw de maand waarin alle Disney Resorts wereldwijd omgetoverd worden in heuse kerstparadijzen. Dit jaar doet Walt Disney Pictures ook een duit in het zakje met de release van Disney’s A Christmas Carol in een filmversie die nog nooit eerder is vertoond. Het verhaal van Ebenezer Scrooge is al meerdere malen verfilmd en zelfs voor Disney is het verhaal niet nieuw. In 1983 werden Mickey, Minnie, Goofy, Donald en Daisy van stal gehaald om het klassieke verhaal te vertellen in Mickey’s Christmas Carol. Deze 24 minuten durende ‘film’ werd gemaakt in handgetekende animatie en had een prachtige sfeer en warm gevoel. Nu, 26 jaar later, waagt Disney zich opnieuw aan een verfilming van Charles Dickens kerstverhaal.

Disney's A Christmas Carol Logo

Disney's A Christmas Carol Logo

Techniek

Dit keer geen traditionele animatie, maar een nieuwe techniek die ‘performance capture’ of ‘motion capture (mocap)’ heet. Bij het grote publiek zijn ‘The Polar Express’ uit 2004 en ‘Beowulf’ uit 2007 de meest bekende voorbeelden van films die gebruik maken van deze techniek. The Polar Express en Beowulf werden door dezelfde regisseur gemaakt en ook Disney’s A Christmas Carol komt van de hand van regisseur Robert Zemeckis. De techniek houdt in dat acteurs hun scenes spelen in speciale pakken die vol zitten met sensoren. Die sensoren zijn verbonden met snelle computers die de bewegingen nauwkeurig registreren en opslaan. Daarna worden deze bewegingen en uitdrukkingen in animatie omgezet en ontstaat er een soort van natuurlijk en vloeiend beeld. Niet iedereen is gecharmeerd van deze techniek, omdat vooral gezichtsuitdrukkingen vaak ‘emotieloos’ ogen. Disney werkt samen met ImageMovers Digital om deze film te realiseren.

Disney's A Christmas Carol Poster 1

Disney's A Christmas Carol Poster 1

Verhaal

Het verhaal gaat over Ebenezer Scrooge, een oude en verbitterde financier en geldwisselaar, die zich zijn leven lang heeft gericht op het alsmaar verkrijgen van meer geld ten koste van anderen. Het enige wat telt in zijn leven is geld. Vriendschap, liefde en de kerstgedachte zijn voor hem onbelangrijk. Het verhaal begint op kerstavond, precies 7 jaar na de dood van Jacob Marley, de voormalige zakenpartner van Scrooge. Samen met Bob Crachit, de loyale boekhouder die slachtoffer is van de gierigheid van Scrooge, werken ze die avond gewoon door. Fred, een neef van Scrooge, komt langs om zijn oom een ‘gelukkig kerstfeest’ te wensen en hem uit te nodigen voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Scrooge stuurt hem weg met opmerkingen als “Bah! Onzin!”. De heren die daarna binnenkomen om te collecteren voor de armen, worden door Scrooge afgepoeierd met de opmerkingen dat de werkhuizen en de armenwet voldoende zijn voor de armen. Aan het eind van de dag stemt Scrooge grommend in met een vrije dag voor Cratchit op eerste kerstdag, mits hij de tweede kerstdag eerder komt ter compensatie.

Disney's A Christmas Carol Poster 2

Disney's A Christmas Carol Poster 2

Als Scrooge later bij zijn huis aankomt en wilt gaan slapen, komt de geest van Jacob Marley op bezoek om Scrooge te waarschuwen zijn gedrag te veranderen. Hij verteld hem dat er 3 geesten op bezoek zullen komen: Ghost of Christmas Past, Ghost of Christmas Present en Ghost of Christmas Yet To Come. De geesten laten Scrooge zien hoe hij zo verbitterd is geworden (Past), hoe zijn gedrag effect heeft op zijn boekhouder (Present) en wat er uiteindelijk met hem zal gebeuren als hij dood gaat (Yet To Come). Hierdoor gaan de ogen van Scrooge open en ziet hij in dat hij zal moeten veranderen.

Disney's A Christmas Carol Poster 3

Disney's A Christmas Carol Poster 3

Cast

Niemand minder dan komiek Jim Carrey heeft de hoofdrol gekregen voor deze film, of beter gezegd: hoofdrollen. Carrey speelt namelijk 4 karakters: Ebenezer Scrooge en de 3 geesten. Carey wordt bijgestaan door Gary Oldman die 3 rollen op zich neemt: Jacob Marley, Bob Cratchit en Tiny Tim (de zoon van Cratchit). Colin Firth speelt Fred. De overige (bij)rollen worden vertolkt door Bob Hoskins, Robin Wright Penn, Daryl Sabara, Molly C. Quin, Sammi Hanratty, Ryan Ochoa en Callum Blue.

Disney’s A Christmas Carol is op 6 november in premiere gegaan in Amerika en zal vanaf 26 november in de Nederlandse bioscopen draaien.

Bron: Walt Disney Pictures, Wikipedia

Copyright Afbeeldingen: Walt Disney Pictures

Advertenties

Acties

Informatie
%d bloggers liken dit: