Disneyland Paris: From Sketch To Reality

28 10 2009

Door velen wordt het Disneyland Park in Disneyland Resort Paris als mooiste ‘Magic Kingdom’ park van alle resorts wereldwijd betiteld en dat is niet voor niks. De ontwerpers van Walt Disney Imagineering hebben kosten noch moeite gespaard om de Disney wereld tot leven te brengen in Parijs. Een aantal jaar geleden verscheen er een boek over het Disneyland Park met vele foto’s, concept arts en anekdotes over de ontwikkeling van DLRP’s main gate. Dit boek, Disneyland Paris: From Sketch To Reality, is geschreven door Alain Littaye en Didier Chez.

dlp-book-cover1-large

Het boek bevat maar liefst 320 pagina’s met 750 prachtige foto’s. Van die foto’s zijn er 500 uit het park zelf en de attracties. De overige 250 foto’s zijn concept arts en WDI renderings. Didier Chez, Disney historian, heeft vele interviews afgenomen met de mensen die dit park bedacht en gebouwd hebben. Zo staan er vele anekdotes bij de attracties en krijgt de lezer een beeld over de bouw ervan en het verhaal achter de bekende rides. Het boek is in full color, heeft een hardcover en een glossy dust jacket.

De auteurs hebben 5 jaar onderzoek gedaan, foto’s verzameld en gesprekken gevoerd met (toenmalige) medewerkers van Walt Disney Imagineering. Het boek bestaat uit meerdere hoofdstukken die elk een ‘land’ voor hun rekening nemen.

Het eerste hoofdstuk gaat over Main Street, U.S.A.. De Disneyland Railroad komt uitgebreid aan bod, maar ook de unieke Liberty en Discovery Arcades die in geen enkel ander Disney park te vinden zijn, krijgen de volle aandacht. Uiteraard ontbreken de vele restaurants en winkels niet in dit hoofdstuk.

Voor het tweede hoofdstuk gaan we naar Frontierland. De twee grootste attracties in dit land, Big Thunder Mountain en Phantom Manor, krijgen elk een flink aantal pagina’s tot hun beschikking. Bekijk deze klassiers vanuit alle oogpunten en leer meer over hun bouwtraject. Ook de Mark Twain (Riverboat Landing), de River Rogue Keelboats, Fort Comstock en Cottonwood Creek Ranche worden besproken. Ook dit land bevat restaurants en winkels die allen aan bod komen.

dlp-book-pages1

Disneyland Paris: From Sketch To Reality 1

Het derde gedeelte gaat over Adventureland. Een aantal attracties uit dit land is uniek voor Parijs, zoals de Bazaar en Aladdin’s walkthrough. De grootste attractie is uiteraard Pirates of the Caribbean. Maar liefst 26 pagina’s zijn aan deze populaire attractie gewijd, inclusief prachtige concept arts van Marc Davis, ontwerper van deze attractie. Verder nog aandacht voor The Swiss Robinson Treehouse, Adventure Isle en Indiana Jones and The Temple of Peril.

Maar liefst 56 pagina’s staan geheel in het teken van Fantasyland met als ‘landmark’ het kasteel van doornroosje. Alle darkrides uit dit land (Peter Pan, Snow White en Pinocchio) worden besproken, alsmede het unieke Alice in Wonderland doolhof (Alice’s Curious Labyrinth). 14 pagina’s zijn gereserveerd voor It’s A Small World met foto’s van vrijwel alle scenes uit de attractie. Verder komen Mad Hatter’s Tea Cups, Stoybook Land en Casey Jr. aan bod.

dlp-book-pages2

Disneyland Paris: From Sketch To Reality 2

Door naar Discoveryland in het volgende hoofdstuk. Hier aandacht voor alle attracties uit dit land en extra veel pagina’s over de major rides, zoals Space Mountain en Star Tours. Ook aan bod komen het Visionarium, de Nautulis met een tour door de onderzeeër van Captain Nemo, de Orbitron en Autopia.

De laatste hoofdstukken gaan over de Disney Hotels, Disney Village en de Buffalo Bill’s Wild West Show. Het boek werd uitgegeven in 2002, het jaar dat het Walt Disney Studios Park opende. Dit park staat daarom ook niet in het boek. Als bonus bevatten de laatste twee pagina’s een grote rendering van Main Street, U.S.A. met zicht op het kasteel tijdens de vuurwerkshow.

dlp-book-pages3

Disneyland: From Sketch To Reality 3

Disneyland: From Sketch To Reality heeft een beperkte oplage van 4000 stuks (waarvan 2000 in het Engels en 2000 in het Frans) en is onder andere te koop in de Storybook Store op Town Square. Wees er snel bij, want op = op! Voor de échte liefhebber bestaat er ook een mogelijkheid om een gesigneerd exemplaar te bestellen bij auteur Alain Littaye. Hij is namelijk ook de man achter de schitterende ‘Disney and more’ blog. Kijk snel op zijn bestelpagina door hier te klikken!

Ik heb dit boek zelf in mijn bezit en kan het alleen maar van harte aanbevelen. De schitterende foto’s en concept arts is een waar lust voor het oog. Iedere fan van het Disneyland Park zou dit boek in zijn of haar boekenkast moeten hebben. Aanrader!

Bron: Disney and more

Copyright Afbeeldingen: Disney and more

Advertenties

Acties

Informatie

8 responses

26 06 2011
Wouter

Hallo Lars,

Ik ben van plan binnenkort naar Disneyland te gaan. Weet jij toevallig of het boek (de engelse versie) nog te koop is in het park?

Gr. Wouter

26 06 2011
Lars

Hoi Wouter,

De laatste keer dat ik in Disneyland was heb ik het Engelstalige boek niet meer gezien. De meeste kans heb je bij de Storybook Store (Town Square – Disneyland Park), Harrington’s (Main Street – Disneyland Park) of The Disney Galery (Disney Village). Succes!

Groetjes,
Lars

10 01 2011
FAIR

Hey Lars weet jij nog plekken waar je dit boek kunt krijgen want momenteel zie ik alleen nog bij ‘Disney and more’ blog.

groetjes,

eric

10 01 2011
Lars

Hey Eric,

Dit boek is onder andere te koop bij de Storybook Store (Town Square) en Harringtons (Main Street, U.S.A.) in het Disneyland Park en bij de Disney Gallery in Disney Village. De laatste keer heb ik echter alleen nog maar de Franse versie zien liggen, niet de Engelstalige. Er wordt geen nieuwe druk meer gemaakt van dit boek, dus nu geldt op = op.

Groetjes,
Lars

3 04 2010
Glen

Hey,Lars
Is er een prijs verschil als je het boek in DLP koopt of langs Disney & more
Groetjes ,
Glen

3 04 2010
Lars

Hoi Glen,

Het boek is goedkoper als je het in Disneyland koopt. Volgens mij rond de 40-45 euro bij de Storybook Store (Disneyland Park) of in Disney Village. De Engelstalige variant is echter schaars, dus als je ‘m ziet liggen: kopen!

Groetjes,
Lars

14 11 2009
nout

ik wil graag dit boek bestellen, maar het kost nogal wat en de vraag is of dit allemaal betrouwbaar is. ben een grote disneyfan.
graag u reactie hierop.

14 11 2009
Lars

Beste Nout,

Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het bestellen via de ‘Disney and more’ blog heel betrouwbaar is. Ik heb mijn exemplaar ook zo bij de auteur gekocht en die heeft het boek keurig en goed verpakt afgeleverd. Voor extra garantie kunt u het boek ook via PayPal bestellen. Hier krijgt u kopersbescherming. Maar ik kan u verzekeren dat dit niet nodig is. De andere mogelijkheid is om het boek in het resort zelf te kopen.

Groetjes,
Lars
%d bloggers liken dit: